Rôzne

Arcibiskup Bober, rodák zo Zbudského Dlhého: Najťažšie boli začiatky biskupskej služby

Košický rímskokatolícky arcibiskup-metropolita Bernard Bober si pripomenie 25. výročie svojej biskupskej služby.

Ilustračný obrázok k článku Arcibiskup Bober, rodák zo Zbudského Dlhého: Najťažšie boli začiatky biskupskej služby
Zdroj: TASR

Arcibiskup Bernard Bober považuje za najťažšie zo svojej pastoračnej služby biskupské začiatky. „Pretože to bolo práve v zmenených podmienkach, kde všetko vrelo na Slovensku, kde aj cirkev chcela ukázať, že v niečom, čo sa jej bránilo, si teraz chce svoje práva uplatňovať,“ povedal rodák z okresu Humenné.

„Tie krajšie roky sú, keď je človek zdravý a práca mu takpovediac ‚prischne‘, keď ju rád robí a permanentne robí, tak má k nej návyk už a ak vidí aj výsledky, že ho ľudia vítajú a radi ho počúvajú. To boli také tie najkrajšie roky, po desiatich rokoch,“ doplnil Bober. Jednou z vecí, ktorým sa chce do budúcna viac venovať, sú rodiny a ľudia na periférii.

Ďakovná svätá omša

„Nie je tu nejaký neokomunizmus, ktorý by bol útočný a hľadal spôsob v našom prostredí, až tak nejako zasahovať. Skôr je tu možnože výzva ľudí, ktorí sa pýtajú, že čo budeme robiť s rozvodmi, s ľuďmi, ktorí prepadávajú do chudoby a nedosiahli ešte dno svojej viery a ako im pomôcť. Potom je tu ešte vlastný cirkevný problém, že čo urobiť, aby ľudia neodchádzali z kostolov, z cirkvi, aby kňazi neodchádzali zo svojej služby,“ skonštatoval Bober s tým, že je potrebné byť v dianí medzi mladými, veriacimi a kňazmi, kde je možné načúvať ich problémom.

Výročie biskupskej služby si pripomenie ďakovnou svätou omšou v Dóme svätej Alžbety v Košiciach v utorok 30. januára o 10.00 h. Zúčastniť sa jej má apoštolský nuncius na Slovensku Giacomo Guido Ottonello i kardinál Jozef Tomko (taktiež rodák z okresu Humenné, konkrétne z Udavského), ktorý bol hlavným svätiteľom arcibiskupa Bobera pred 25 rokmi. Celkovo by sa podľa riaditeľa – moderátora Arcibiskupského úradu v Košiciach Jána Urbana slávnosti malo zúčastniť približne 400 hostí.

„Z príležitosti výročného roku pre nás sa budú konať dve púte. Prvá bude v máji, od 8. do 10., keď navštívime Lurdy a druhá púť bude v októbri a tam navštívime Svätú zem,“ priblížil Urban.

Pôsobil aj v Humennom

Košický arcibiskup-metropolita Bernard Bober sa narodil 3. novembra 1950 v Zbudskom Dlhom v okrese Humenné. Za kňaza bol vysvätený 8. júna 1974 v Bratislave. Následne pôsobil v Humennom, Snine, Zborove, Kecerovciach a v roku 1991 sa stal generálnym vikárom. Svätý otec Ján Pavol II. ho 28. decembra 1992 menoval za titulárneho biskupa Vissalského a košického pomocného biskupa. V katedrále svätej Alžbety v Košiciach ho 30. januára 1993 Jozef kardinál Tomko vysvätil za biskupa. Za košického arcibiskupa bol menovaný 4. júna 2010 a 10. júla v tom istom roku kánonicky prevzal úrad arcibiskupa-metropolitu Košickej arcidiecézy.

Na archívnej snímke vľavo: Arcibiskup Bernard Bober

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM