Webnoviny - Svet

Argentína zdolala majstrov sveta rozdielom triedy

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP BUENOS AIRES 8. septembra (WEBNOVINY) – Prvú prehru od zisku titulu majstrov sveta utrpeli v utorok futbalisti Španielska na pôde Argentíny. Na štadióne Monumental v Buenos Aires im juhoamerický tím okolo Lionela Messiho nasúkal štyri góly, odpoveďou bol len jediný presný zásah z kopačky Fernanda Llorenteho po zmene strán. Čierny deň mal brankár Španielska Pepe Reina, ktorý dostal prednosť pred kapitánom mužstva Ikerom Casillasom, ale svoju úlohu nezvládol. Už po niečo vyše polhodine hry mal gólman Liverpoolu na konte tri góly. Najskôr ho v 10. min krásnym lobom zvnútra šestnástky prekabátil Messi, keď využil pozíciu na hrane postavenia mimo hry. Z tej istej pravej strany už o tri minúty neskôr nasadil Reinovi kľučku Gonzalo Higuaín a z ostrého uhla namieril presne do siete. Hosťujúci brankár sa musel červenať najmä v 34. min, keď mu Alvaro Arbeloa poslal malú domov, ale jej adresát sa v rozhodujúcej chvíli pri snahe odkopnúť loptu pošmykol a potom už nedokázal zabrániť Carlosovi Tévezovi v úprave skóre na hrozivých 3:0. Štvrtý raz rozvlnil sieť za jeho chrbtom v nadstavenom čase hlavičkou Sergio Agüero. „Keď vo futbale spraví chybu brankár, všetka vina padá na jeho plecia. Bol to nešťastný moment, nešlo o technickú chybu, pokĺzol som sa. Musím sa s tým vyrovnať, brať to ako nehodu a ísť ďalej. Nezostáva mi nič iné, ako využiť každú minútu, ktorú mi odteraz tréner ponúkne,“ povedal pre denník AS Reina.

Španieli naposledy inkasovali štyri góly v priateľskom stretnutí s Nemeckom v auguste 2000 (1:4) a tréner Vicente Del Bosque otvorene priznal, že súper bol tentoraz nad sily jeho zverencov. „Neprekvapilo ma, že bola Argentína najmä v prvom polčase lepšia ako my. Prehrali sme so cťou, nehľadáme výhovorky, ktorými by sme znižovali hodnotu argentínskeho víťazstva,“ športovo komentoval Del Bosque. Ten do základnej zostavy zaradil len piatich hráčov z finálového súboja MS 2010 proti Holandsku: Gérarda Piquého, Andrésa Iniestu, Sergia Busquetsa, Xabiho Alonsa a Davida Villu, ktorý dvakrát namieril iba do konštrukcie argentínskej bránky. Neskôr prišli na ihrisko ešte Xavi Hernández a Cesc Fabrégas.

Tréner domácich Sergio Batista prežíval triumf nad majstrami sveta emotívnejšie. Vo funkcii je zatiaľ len dočasne a každý zápas je pre neho bojom o zotrvanie. „Čo bolo dôvodom, pre ktorý dnes Španielsko nebolo Španielskom? Argentína. Zdolali sme skvelé mužstvo, všetko išlo tak, ako som dúfal,“ hodnotil nástupca Diega Maradonu. Batista zatiaľ s „Albiceleste“ neprehral, uviedol sa augustovým víťazstvom 1:0 v Írsku.

Argetnína – Španielsko 4:1 (3:0) Góly: 10. Messi, 13. Higuaín, 34. Tévez, 90. Agüero – 84. Llorente, 55 000 divákov

SITA, AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM