Eva Mikulová Kultúra

Art Film fest skončil, Modrí anjeli sú rozdaní a už sa tešíme na ďalší ročník

V sobotu 23. júna 2018 záverečným ceremoniálom v košickej Kunsthalle skončil 26. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest.

Ilustračný obrázok k článku Art Film fest skončil, Modrí anjeli sú rozdaní a už sa tešíme na ďalší ročník
15
Galéria
Zdroj: Art film fest 2018

Modrí Anjeli

Modrého anjela pre najlepší hraný film získal dánsky psychologický thriller Tiesňové volanie(Den skyldige, 2018) režiséra Gustava Möllera. Na príbehu pracovníka tiesňovej linky ocenila medzinárodná porota presvedčivosť v rozprávaní príbehu a silnú vizuálnu stránku. Podľa ich slov sa filmu darí divákov ani na chvíľu nepustiť z háčika, na ktorý ich počas sledovania úspešne chytí.

Vďaka Tiesňovému volaniu putuje do Dánska aj Modrý anjel pre najlepšieho herca festivalu. Jakob Cedergren, predstaviteľ hlavnej úlohy, podľa poroty „každým pohľadom, každým nádychom, každým malým pohybom udržiava publikum v stave podozrenia a citového zaangažovania.“

Najlepšou herečkou sa stala protagonistka maďarského filmu režisérky Zsófie Szilágyi Iba deň(Egy nap, 2018), herečka Zsófia Szamosi. Porota ocenila, že sa jej „prostredníctvom precíznej hereckej práce podarilo vytvoriť rafinovaný portrét modernej ženy, na ktorej divákom záleží.“

Modrý anjel pre najlepšieho režiséra za svoju prácu na dráme Náklad (Teret, 2018) získal srbský tvorca Ognjen Galvonić. Porota vyzdvihla, že sa mu darí divákov postupne vťahovať do sveta svojho filmu, ponárajúc sa do najväčších hĺbok ľudskej duše. Pocit z filmu v porotcoch dokonca zostal ešte dlho po opustení kina.

Porota Medzinárodnej súťaže krátkych filmov ocenila Modrým anjelom švédsku snímku Tieňové zvieratá (Skuggdjur, 2017) režiséra Jerryho Carlssona. Tá je podľa nich funkčnou „metaforou sociálnych štandardov a stereotypov, v ktorej filmári využívajú svoju obrazotvornosť, no držia sa aj tradície švédskej kamery tvoriacej surrealistický priestor, kde nezostáva priestor pre fantáziu a individualizmus.“

Zvláštne ocenenia

Porota sa rozhodla udeliť aj dve zvláštne ocenenia filmom, ktoré považovala za výnimočné. Slovenský titul Posledný autoportrét (2017) je intímnou spoveďou režiséra Mareka Kuboša, ktorá je plná humoru, hoci čelí základným otázkam o plynutí času, samote a základoch umenia. Druhé zvláštne ocenenie sa ušlo filmu „s dojímavým príbehom a citlivo vykreslenými postavami, ktorý sa zároveň zaoberá vážnou témou vtipným a zábavným spôsobom.“ Takým dielom je turecká snímka Motýle (Kelebekler, 2018), ktorú nakrútil režisér Tolga Karaçelik.

Zvláštne uznanie získal abstraktný film Plameň (Polte, 2018), v ktorom režisér Sami van Ingen pôsobivo pracuje s útržkami poškodeného filmového pásu ako svedka dávno zabudnutej doby.

Dvojicu cien udelili aj festivaloví diváci svojim internetovým hlasovaním. Divácku cenu Joj Cinema za dlhometrážny film získala snímka Čo len ľudia povedia (Hva vil folk si, 2017). Režisérka Iram Haq v ňom rozpráva príbeh šestnásťročnej Nishe, ktorá sa snaží vybalansovať medzi životnými úlohami svedomitej dcéry pakistanského emigranta a tínedžerky dospievajúcej v súčasnej Európe.

Divácku cenu Art Film Festu za najlepší krátky film získala francúzska snímka Nevyužitý priestor (Negative Space, 2017), ktorú vytvorila dvojica režisérov Max Porter a Ru Kuwahata. Ich poetický príbeh vykresľuje vzťah otca so synom, ktorý sa snaží k nemu nájsť cestu tak, že sa naučí zabaliť si kufor.

Hercová misia pre Ivanu Chýlkovú

Festival Azyl – medzinárodný online festival minútových a päťminútových filmov a videoklipov – odovzdal počas ceremoniálu trojicu cien. Ocenenie za najlepší minútový film získal britský tvorca Daniel McKee za film Mona Lisa Selfie (2017). Najlepším päťminútovým filmom sa podľa poroty Festivalu Azyl stala snímka Praha očami cudzincov (Prague: A Foreigner`s Per­spective, 2017) českej režisérky Darie Kashcheevy. Najlepším videoklipom sa v aktuálnom ročníku súťaže stal videoklip k piesni Haul (2017) interpreta Christiana Löfflera, ktorý režíroval rovnako český tvorca Marek Partyš.

Slávnostný záver festivalu sa niesol aj v znamení odovzdávania ceny Hercova misia. Ako druhá tohtoročná laureátka ju po Zuzane Mauréry získala česká herecká hviezda Ivana Chýlková.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM