Webnoviny - Svet

Asociácia nemocníc chce spoplatniť hospitalizáciu

WEBNOVINY.SK

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko počas zhromaždenia členov Asociácie nemocníc Slovenska, na ktorom sa rokovalo o aktuálnych problémoch v zdravotníctve, zmluvných podmienkach so zdravotnými poisťovňami, poplatkoch v zdravotníctve a o návrhu koncepcie neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Foto: SITA/Tomáš SomrTRENČÍN 26. mája (WEBNOVINY) – Asociácia nemocníc Slovenska navrhuje zaviesť marginálne poplatky za hospitalizáciu pacientov. Vo štvrtok sa na tom dohodli jej členovia na zhromaždení v Trenčín. "Náš návrh je na úrovni štyroch eur za 24 hodín,“ informoval prezident asociácie Marián Petko. Asociácia plánuje vyzvať vládu i ministerstvo zdravotníctva, aby prehodnotili nariadenie vlády o hradení služieb súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. "Forma určitých poplatkov je asi nutná. Pri takýchto zdrojoch nie je možné, aby tieto nemocnice ďalej existovali,“ skonštatoval Petko. Ich návrh však musí najskôr schváliť vláda. V prípade, že sa tak nestane, bude to asociácia rešpektovať. Podľa Petka však potom nemocniciam hroziť kolaps.

Poplatky aj za vyšetrenie

Asociácia taktiež odporučila svojim členom, aby od 1. júna zaviedli poplatky v ambulanciách vo výške asi 10 eur za vyšetrenie. "V prípade, že vyčerpajú limit zdravotných poisťovní, aby pri plánovaných vyšetreniach vyberali poplatky za prednostné služby. Tie sú stanovené sú samosprávnymi krajmi,“ vysvetľuje Petko. Pri osobitne hradených výkonoch, ktoré sú inou formou poskytovania zdravotnej starostlivosti, asociácia zároveň odporučila svojim členom, aby zaviedli poplatky podľa svojho zváženia. "My sme odporučili 5 eur za deň,“ informoval Petko s tým, že poplatky za nadštandardné služby a vyšetrenia by mali nemocnice zaviesť od 1. júna. "Výška takýchto poplatkov a to, či to zavedú alebo nie, závisí od každej jednej nemocnice, ale vzhľadom k tomu, že situácia v lôžkových zdravotníckych zariadeniach začína byť neúnosná, predpokladáme, že skôr či neskôr tieto poplatky zavedú takmer všetky nemocnice a niektoré ich už aj zaviedli,“ dodal Petko.

Asociácia nemocníc Slovenska je dobrovoľným zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením právnických osôb, lôžkových prípadne iných zdravotníckych zariadení s pôsobnosťou na území Slovenskej republiky poskytujúcich zdravotnú starostlivosť. Vzniklo na podnet riaditeľov nemocníc v roku 1991 a v súčasnosti združuje 54 zdravotníckych zariadení.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM