Lucia Lauková Svet Technológie Zo zahraničia

Astronómovia si lámu hlavy: Neznámy objekt k nám mohla poslať cudzia civilizácia

Vedci sa nevedia zhodnúť na tom, o aký objekt vlastne ide. Sú presvedčení, že do našej slnečnej sústavy prišiel z iného planetárneho systému.

Ilustračný obrázok k článku Astronómovia si lámu hlavy: Neznámy objekt k nám mohla poslať cudzia civilizácia
Zdroj: YouTube.com

Astronómov mal v roku 2017 šokovať objekt, ktorý pomenovali Oumuamua. „Ide o pomerne zvláštny objekt, ktorý podľa niektorých dohadov mohla k našej planéte vyslať aj cudzia civilizácia,“ uvádza imeteo.sk.

Ako vysvetľuje portál pomenovanie Oumuamua získal zo slova havajského pôvodu, čo v preklade znamená prvý posol prichádzajúci z diaľky. Objavený mal byť októbri minulého roka na havajskom observatóriu Haleakala.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Tento objekt bol podľa portálu dlho diskutovaným, či sa jedná o asteroid, planétku alebo kométu. „Má totiž špecifický tvar. Je pomerne tenký, ale široký zhruba 800 metrov. Tento objekt sa pohyboval vysokou rýchlosťou a to až 87 km/h,“ objasňuje portál.

Vedci majú byť presvedčení, že ide o prvý objekt, ktorý prišiel do našej slnečnej sústavy z iného planetárneho systému.

Tento objekt mali pozorovať mnohé vesmírne teleskopy, medzi nimi Veľký teleskop ESO v Čile. „Slnko ho však nepritiahlo do nášho gravitačného pola a tak opustilo našu slnečnú sústavu,“ dodáva imeteo.sk.

Vedci podľa imeteo.sk nevylúčili teóriu, že ide o sondu, ktorá bola poslaná do našej sústavy cudzími civilizáciami. „Nasvedčuje tomu zvláštny tvar a trajektória. Môže sa však jednať aj o prirodzený objekt, no to vedci nepotvrdili a bude možné to už len ťažko potvrdiť,“ konštatuje portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM