Lucia Lauková Správy Regióny Zo Slovenska

Autobusy nitrianskej MHD by mali šoférovať aj Ukrajinci: Vodičom zvýšia plat

Nedostatok vodičov v nitrianskej mestskej hromadnej doprave spôsobuje vážne problémy. Dopravca chce zaškoliť vodičov z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Autobusy nitrianskej MHD by mali šoférovať aj Ukrajinci: Vodičom zvýšia plat
Zdroj: TASR

Dopravný podnik Arriva Nitra, a.s., stále zápasí s nedostatkom vodičov autobusov. Problém trvá od začiatku júna a v septembri už dospel do štádia, že prepravca nie je v plnej miere schopný dodržiavať grafikon mestskej autobusovej dopravy. Za volant si však nechcú sadnúť nezamestnaní, Rómovia, ani pracovníci zo zahraničia. Dôvodom sú predovšetkým nízke platy, ktorých základná sadzba dosahuje sumu 500 až 550 eur.

Dočasné riešenie

Nitrianska radnica spolu s dopravným podnikom preto prišli s dočasným riešením. Je ním náhradný grafikon mestskej hromadnej dopravy, v ktorom sa preriedil počet spojov pri niektorých linkách až o 40 percent. „Vlna nespokojnosti zo strany cestujúcej verejnosti je oprávnená. Je to logické, pretože Arriva ako dopravca nedodržuje to, čo máme dohodnuté a čo by zmluvne mala pre mesto zabezpečiť. Samozrejme, sú to objektívne príčiny, pretože nedostatok šoférov nie je len u nás. Keď som sa obracal aj na dopravcov v Českej republike, alebo na iných dopravcov na Slovensku, tak všetci avizovali, že vodičov majú nedostatok,“ povedal primátor Jozef Dvonč.

Zvýšenie platov

Ako zdôraznil, mesto prijalo viaceré opatrenia ešte v lete. Tým posledným je súhlas so zvýšením platov vodičov o 145 eur. „Urobili sme aj ďalšie kroky, takže odmietam kritiku mesta. Prijímali sme jedno opatrenie za druhým a vyústením malo byť schválenie dočasného cestovného poriadku. Ten mal priniesť istú stabilitu v tom, že keď občan príde na zastávku, aby aspoň presne vedel, kedy by mal autobus prísť,“ vysvetlil Dvonč.

Šoféri z Ukrajiny

Všetky navrhované opatrenia na vykrytie spojov v nitrianskej mestskej hromadnej doprave by mali mať iba dočasný charakter. Arriva už avizovala nábor nových pracovníkov. „V štádiu zaškoľovania máme 15 až 20 vodičov zo Slovenska. K nim by malo pribudnúť ďalších 19 šoférov z Ukrajiny. Treba si však uvedomiť, že ich zaučenie bude trvať približne šesť mesiacov,“ uviedol Vladimír Šimko zo spoločnosti Arriva Nitra, a.s.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM