ELA Zo zahraničia

Babiš pred voľbami podporil Pellegriniho: Je mladý, rozvážny a PERSPEKTÍVNY

Český expremiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš pred začiatkom moratória pred druhým kolom prezidentských volieb podporil Petera Pellegriniho

Ilustračný obrázok k článku Babiš pred voľbami podporil Pellegriniho: Je mladý, rozvážny a PERSPEKTÍVNY
Zdroj: Facebook.com/Peter Pellegrini

Petra Pellegriniho označil Andrej Babiš ho za rozvážneho, mladého a perspektívneho. Povedal to dnes v spoločnej debate s predsedom Národnej rady (NR) SR Petrom Pellegrinim v posledný deň kampane pred sobotňajším (6. 4.) rozhodujúcim kolom volieb.

Kritika Fialu

„Babiš hlavne prišiel podporiť Petra, najlepší kandidát,“ povedal Babiš v debate. Dodal, že spolu s Pellegrinim ako premiéri bojovali „za našich ľudí“ a že v tom čase Vyšehradská štvorka (V4), do ktorej okrem Česka a Slovenska patrí ešte Maďarsko a Poľsko, fungovala skvele.

Obvinil terajšieho českého premiéra Petra Fialu, že túto stredoeurópsku skupinu rozbil.

Ešte v marci uviedol, že česko-slovenské vzťahy podľa Babiša narušil v minulosti ako premiér Igor Matovič a rozhodnutím odložiť medzivládne konzultácie ich teraz úplne ničí predseda českej vlády Petr Fiala.

„Toto je medzinárodná politika, nie detské ihrisko. Tam možno platí, že ak sa niekto správa zle, prestanete sa s ním rozprávať. Vláda sa ale nemá správať ako malé dieťa. Ak s krokmi slovenskej vlády nesúhlasí, o to viac s ňou má rokovať a presviedčať ju o potrebe zmeny pozície,“ kritizoval kroky Fialovho kabinetu Babiš. Dodal, že v prípade Slovenska, s ktorým ČR vždy spájali mimoriadne silné a dobré vzťahy, to platí dvojnásobne.

Zhodli sa v kritike médií

Rodák z Bratislavy Babiš v debate hovoril po slovensky. S Pellegrinim sa zhodli v kritike médií. Český expremiér vyhlásil, že hlavným súperom je Česká televízia a Český rozhlas. Šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini tvrdil, že niektoré médiá sa nesprávajú nestranne.

„Ak raz máme vojnu na Ukrajine, zaujíma nás nielen to, čo hovorí každý deň Zelenskyj, ale aj, čo hovorí Putin,“ snažil sa Pellegrini aj posledný deň kampane prehovárať k voličom Štefana Harabina.

Preto sú podľa neho čoraz obľúbenejšie takzvané alternatívne médiá, lebo ľudia si nemajú kde prečítať aj názor ruskej strany vo vojne proti Ukrajine. „Chceme počuť aj to, čo hovorí Putin. Ale nám vypli ruskú stranu,“ hovorí Pellegrini.

Babiš spomínal tiež na svoj neúspech v minuloročných voľbách českého prezidenta, keď v rozhodujúcom kole neuspel proti Petrovi Pavlovi.

Ten je podľa neho „prezidentom päťkoalície“. Babiš tiež povedal, že na rozdiel od 48-ročného Pellegriniho je už skôr na konci politickej kariéry.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM