Webnoviny - Svet

Babušiak berie zjazd ako tréning na kombináciu

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP

WHISTLER 12. februára (WEBNOVINY) – Jedným z najvyťaženejších slovenských športovcov na ZOH 2010 vo Vancouveri bude zjazdár Jaroslav Babušiak. Premiéru na hrách bude mať už v sobotu 13. februára v mužskom zjazde a svoje účinkovanie ukončí presne o dva týždne slalomom.

Dvadsaťpäťročného rodáka z Dolného Kubína čaká prvý z piatich štartov na vancouverských hrách v stredisku Whistler Creekside v sobotňajšom zjazde. Pravda, ak nebude proti počasie, keďže nad horami v okolí Whistleru sa prevaľuje hmla a sneží. Zjazdovku nesúcu meno Davea Murraya si Babušiak prvý raz otestoval vo štvrtok. V meranom tréningu na skrátenej trati skončil na 73. mieste s odstupom takmer 8 sekúnd na víťazného Rakúšana Michaela Walchhofera.

„Jazdilo sa v extrémnych podmienkach, v hornej časti trate husto snežilo. Pretekári s vysokými štartovými číslami (Babušiak mal 80 – pozn. SITA) to mali oveľa zložitejšie. Myslím si, že za normálnych okolností dokáže Jaro ubrať zo svojho času 1,5 až 2 sekundy,“ uviedol pre agentúru SITA Babušiakov kouč Vincent Kekeli.

Jediný slovenský alpský lyžiar na vancouverských hrách nemá pred zjazdom veľké oči. „Uvažoval som, že zjazd možno vynechám úplne, ale ukázalo sa, že by to mohol byť aspoň dobrý tréning na kombináciu, v ktorej si verím najviac. V zjazde si nedávam nijaké konkrétne ciele,“ skonštatoval Jaroslav Babušiak, ktorý sa hneď po štvrtkovom tréningu pripravoval pod dohľadom Kekeliho aj na slalom.

Slovenský reprezentant si uvedomuje, že za špičkou výrazne zaostáva, preto jeho ambície smerujú najmä k superkombinácii. Tam by mohol aj vzhľadom na zredukované štartové pole oproti Svetovému poháru dosiahnuť najlepší výsledok. „Skončiť do 20. miesta je mojím základným cieľom. Ak by to bolo do pätnásteho, považoval by som to za super,“ naznačil ciele pretekár Ski Jasná Nízke Tatry. Jeho tréner je o čosi skromnejší: "V superkombinácii by malo štartovať približne 70 pretekárov a ak skončí Jaro v prvej tridsiatke, bude to výborný výsledok.“

V aktuálnej sezóne Svetového pohára dosiahol Babušiak najlepší výsledok práve v kombinácii. Na začiatku decembra skončil v americkom Beaver Creeku na 32. priečke. Aj svoje najlepšie umiestnenia vo SP (19. vo Val d´Isere v sezóne 2008/2009) a na svetových šampionátoch (19. na MS 2009 a 26. na MS 2005) dosiahol v tejto disciplíne. Zo Svetovej zimnej univerziády v čínskom Charpine si priviezol bronz v kombinácii a v super G dokonca striebro.

Zdravotne je na tom Jaroslav Babušiak dobre, čo dokázalo aj nedávne preventívne vyšetrenie už v olympijskej dedine. „Testy dopadli dobre, takže mu nič nebráni, aby predviedol plnohodnotný výkon,“ pripomenul Vincent Kekeli.

Babušiak sa predstaví na svojej druhej olympiáde. Pred štyrmi rokmi v talianskom Sestriere v rámci ZOH v Turíne sa mu najviac darilo v slalome, v ktorom skončil na 24. mieste. "Toto zatiaľ moje najvyššie olympijské umiestnenie by som si chcel vo Whistleri určite vylepšiť,“ načrtol svoje olympijské ciele študent učiteľstva na UMB v Banskej Bystrici.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM