Webnoviny - Svet

Babušiak nedokončil zjazd, lídrom Svindal

WEBNOVINY.SK

Jaroslav Babušiak Foto: AP Photo/Charlie Krupa WHISTLER 21. februára (WEBNOVINY) – Zjazd do mužskej superkombinácie na ZOH 2010 vo Whistleri vyhral Nór Aksel Lund Svindal s náskokom 39 stotín sekundy pred minuloročným juniorským vicemajstrom sveta v zjazde i kombinácii Dominikom Parisom z Talianska. Tretí skončil s odstupom 50 stotín Švajčiar Carlo Janka. Slovenský reprezentant Jaroslav Babušiak zjazd nedokončil. Jeho šanca na solídny výsledok v disciplíne, v ktorej si najviac veril, sa skončila pred druhým meraným medzičasom.

Dvadsaťsedemročný Svindal, ktorý si na vancouverských hrách vybojoval už zlato v super G a striebro v špeciálnom zjazde, má výbornú východiskovú pozíciu pred slalomovou časťou súťaže (začiatok o 21.15 h SEČ). „Urobil som si svoju prácu a teraz je na ostatných, aby urobili to isté v slalome,“ komentoval svoje víťazstvo v zjazde úradujúci svetový šampión v kombinácii Aksel Lund Svindal.

Jeho najvážnejšími konkurentmi v súboji o prvenstvo budú Chorvát Ivica Kostelič a Rakúšan Benjamin Raich. Tridsaťročný Chorvát, ktorý je evidentne lepším slalomárom ako Svindal, skončil v zjazde deviaty a zaostáva len o 1,05 sekundy. V najtechnickejšej disciplíne je majstrom sveta z roku 2003 a v aktuálnej sezóne sa v nej šesťkrát dostal v pretekoch SP do prvej desiatky a trikrát na stupeň víťazov. Záhrebčan bude mať veľkú výhodu aj v tom, že trať slalomu postaví jeho otec Ante.

Raich bude na všestranného Nóra útočiť z 12. pozície po zjazde, keď stráca 1,55 sekundy. Tridsaťdvaročný Rakúšan je možno ešte lepším slalomárom ako Kostelič, v tejto disciplíne vyhral 14 pretekov SP, turínsku olympiádu pred štyrmi rokmi i MS 2005. Z ôsmich tohtosezónnych slalomov sa šesťkrát dostal medzi šesticu najlepších. Raich by chcel ukončiť čiernu sériu Rakúšanov, ktorí prvý raz od ZOH 1994 v Lillehammeri nezískali v tzv. kĺzavých disciplínach medailu. Otázne je, či Svindalov vyše poldruhasekundový náskok nie je naozaj príliš veľký, keďže sa pôjde iba jedno slalomové kolo. „Mám rád túto zjazdovku, kvalita snehu mi vyhovuje a moje šance sú celkom dobré,“ nechal sa počuť Benjamin Raich.

Čiernym koňom superkombinácie môže byť Švajčiar Silvan Zurbriggen. Výborný slalomár (v sezóne 2009/2010 vo SP päťkrát v TOP 10, z toho dvakrát 2.) zaostáva po zjazde iba o 73 stotín. Zrejme bez šance na obhajobu zlata zo ZOH 2006 je už Američan Ted Ligety, ktorý na nórskeho lídra stráca už takmer dve sekundy (+1,91). „Ak chcem ešte medailu, budem musieť zariskovať a tvrdo zaútočiť,“ skonštatoval Ligety.

Lepšie je na tom jeho krajan Bode Miller, v superkombinačnom zjazde siedmy. V slalome však už nie je taký dobrý ako kedysi, keď sa vo SP dostával na stupeň víťazov. V aktuálnej sezóne skončil najlepšie štrnásty.

Výsledky:

Muži – superkombinačný zjazd: 1. Aksel Lund Svindal (Nór.) 1:53,15 min, 2. Dominik Paris (Tal.) +0,39 s, 3. Carlo Janka +0,50 s, 4. Didier Defago (obaja Švajč.) +0,54, 5. Hans Olsson (Švéd.) +0,68, 6. Silvan Zurbriggen (Švajč.) +0,73,… Jaroslav Babušiak (SR) preteky nedokončil.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM