Webnoviny - Svet

Bajnai: Energetický summit bol pre V4 míľnikom

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 24. februára (WEBNOVINY) – Podpis spoločnej deklarácie na stredajšom energetickom summite Visegrádskej skupiny v Budapešti predstavuje „míľnik“ pre zúčastnené krajiny, keďže v nej všetky označili energetickú bezpečnosť za svoju prioritu. Na záver predĺženého stretnutia to vyhlásil maďarský premiér Gordon Bajnai, podľa ktorého dokument predpokladá vytvorenie „severo-južno-východného trojuholníka pre zásobovanie plynom“. Ako severný a južný vrchol tohto trojuholníka Bajnai na summite označil plánovaný terminál pre skvapalnený zemný plyn v Poľsku a podobný terminál na chorvátskom ostrove Krk. Tretí vrchol má tvoriť projektovaný plynovod Nabucco, zatiaľ čo strany trojuholníka predstavuje projekt stredoeurópskeho severojužného energetického koridoru.

Bajnai počas summitu zdôraznil, že štáty strednej a východnej Európy musia vytvoriť spoločnú energetickú politiku a harmonizovanú stratégiu. Podmienkami posilnenia energetickej bezpečnosti sú podľa neho zníženie jednostrannej energetickej závislosti, užšia spolupráca medzi štátom a súkromným sektorom a spoločné vystupovanie všetkých krajín regiónu. Zníženie energetickej závislosti, obmedzenie emisií skleníkových plynov, ako aj vytvorenie pracovných miest by mali priniesť zvýšenie podielu energie získanej z obnoviteľných zdrojov, dodal Bajnai. Rozvoj takýchto zdrojov pritom označil za „zdieľaný záujem v súlade s cieľmi EÚ“.

Okrem premiérov štyroch krajín Visegrádskej skupiny sa na summite zúčastnili aj predsedovia bulharskej, chorvátskej, srbskej a rumunskej vlády. Prítomní boli taktiež zástupcovia Rakúska, Slovinska, Bosny a Hercegoviny, ako aj Spojených štátov a Medzinárodnej energetickej agentúry.

SITA/MTI

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM