Juraj Brezovský Regióny Regióny

Bardejovskí fotografi na Zborovskom hrade

Poznámka návštevníka: „Keby toto mali Švajčiari!“

Ilustračný obrázok k článku Bardejovskí fotografi na Zborovskom hrade
Zdroj: Juraj Brezovský (Bardfa)

ZBOROV/BARDEJOV. „Najprv to bolo iba niekoľko víkendových brigád s priateľmi, ktorí zmýšľali podobne ako ja, ktorí si uvedomovali akým pokladom a potenciálom je Zborovský hrad. Z brigád vzišla myšlienka vytvoriť občianske združenie, nakoľko sme pochopili, že iba tak chodiť, čistiť, to by neviedlo nikam. Založili sme Združenie na záchranu Zborovského hradu no a sme tu už deviaty rok.“

Po vzore Štúrovcov

Týmito slovami sa prihovoril 27. mája členom bardejovského fotoklubu Bardfa Bardejov, šéf Združenia na záchranu Zborovského hradu Vladimír Kaminský, ktorý nás privítal na hrade Zborov. Členovia fotoklubu Bardfa sa už dávnejšie zaoberali myšlienkou pomoci propagácie tejto dominanty a tak vzniklo podujatie v duchu slávneho historického výletu štúrovcov na hrad Devín z nedele 24. apríla 1836: „1. spoločná vychádzka bardejovských fotografov na hrad Zborov".

Keď som sa prvýkrát stretol s Vladom Kaminským a predstavil mu tuto myšlienku, veľmi ho nadchla a okamžite ju privítal. Až pri obhliadke hradu s odborným výkladom, sme si uvedomili, aké obrovské množstvo práce tu bolo vykonané, ale aj aké obrovské množstvo práce hrad ešte čaká. Poznámka, že „je tu roboty ako na hrade“ bola celkom trefná. Napriek deviatim ubehnutým rokom, je hrad ešte stále vo fáze urgentnej záchrany, čo svedčí o stupni jeho rozpadu a devastácie, no napriek tomu začína dostavať kontúry svojej niekdajšej veľkosti a mohutnosti. Aj tu však dobrovoľníci ťažko bojujú s byrokraciou, počasím a samozrejme nedostatkom financií.

Zdroj: Juraj Brezovský (Bardfa)

Vznikne hradná kolekcia

Po obhliadke hradu, sme pri príjemnom posedení okolo ohníka preberali možnosti našej ďalšej vzájomnej spolupráce. Náš fotoklub v krátkej dobe nainštaluje v priestoroch hradu trvalú foto expozíciu a to zo zameraním na dokumentárnu časť doterajších postupov opravy hradu, ale aj umeleckejší pohľad na toto historické dielo. Návštevník by tak mohol okrem samotného dojmu z hradu, vidieť aj niečo bonusové – hrad očami fotografov.

V budúcnosti klub Badfa vytvorí tzv. „hradnú kolekciu“, ktorou budeme hrad propagovať cez spriatelené fotokluby na Slovensku, ale aj v cudzine. Kolekciu ponúkneme aj Kancelárii Slovenskej národnej rady, či iným slovenským inštitúciám a ustanovizniam. Hrad Zborov si to zaslúži.

Zdroj: Juraj Brezovský (Bardfa)

Nová tradícia

Spolu zo Združením na záchranu Zborovského hradu, bude Fotoklub Bardfa každoročne, vždy poslednú májovú sobotu a v prípade nepriazne počasia, prvú júnovú sobotu organizovať spoločnú vychádzku bardejovských fotografov na hrad Zborov. Chceli by sme, aby sa toto podujatie stalo trvalým, aby sa stalo tradíciou, ktorá by sa udomácnila v kalendári kultúrnych podujatí mesta Bardejov a hlavne v povedomí obyvateľov mesta a regiónu. Po veľmi úspešnej „1. spoločnej vychádzke bardejovských fotografov na hrad Zborov", sa už teraz tešíme na druhú vychádzku v roku 2018.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM