Ľubomír Hudačko Rôzne

Barista, ktorý má šikovné ručičky na pohľadanie: Paráda, čo dokáže Viktor vyčarovať v káve!

Má trpezlivosť, cit a zmysel pre detail. Barista Viktor Štefančík nielenže chutnú kávu vie pripraviť, ale ešte v nej dokáže nakresliť aj okulahodiace obrazce. Prinášame vám fotky, čo vie vyčarovať v chutnom moku.

Ilustračný obrázok k článku Barista, ktorý má šikovné ručičky na pohľadanie: Paráda, čo dokáže Viktor vyčarovať v káve!
Zdroj: Dnes24.sk

Paráda, čo v káve dokáže zobraziť. Barista Viktor Štefančík je v latte art ako doma, veď v kofeínovom moku pod jeho taktovkou sa na človeka nepozerá len obyčajná pena a nudná hladina kávy, ale aj prelepené oko piráta, zvieratá či indián.

Zaujímalo nás, čo všetko to obnáša vytvoriť kvalitný obrazec na káve. „Je toho veľa, základom je urobiť si kvalitné espresso a potom si kvalitne speniť mlieko. Ako pri všetkom, je to najmä tréning a veľa vyliatych cappuccin do umývadla,“ smeje sa barista.

A ako tá nádhera vlastne vzniká? Pri latte art sa vzory podľa Viktora rozdeľujú na vyliate a na dokresľované. „Pirát a indián sú dokresľované vzory, takže to zaberie viac času. No inak je pirát aj indián je nakreslený približne do dvoch-troch minút. Keďže ja nie som umelec, tak dosť vzorov čerpám od svetových baristov. Hoci, zopár vzorov som si vymyslel aj ja,“ vysvetľuje tajomstvo.

Viktor s latte art súťažil zatiaľ len na Slovensku, pretože latte art už robí len ako zábavu. „S tým som v baristike začínal, ale už to beriem len ako koníček, nie niečo, v čom chcem dosiahnuť nejaké veľké úspechy. Môj najväčším úspechom bolo prvé miesto v Bratislave na Latte art jame,“ zhodnotil.

„Takéto cappuccino viem pripraviť aj doma návšteve. A keďže ja capuccino nepijem, tak sebe ho rozhodne nepripravujem,“ povedal a jedným dychom nám prezradil, že do cappuccina sa dá vytvoriť veľmi veľa obrazcov a diel. „Ale chce to veľa tréningu,“ prízvukuje tento šikovný barista.

A ako to vyzerá, keď Viktor kúzli v káve? Jeho krásne diela si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

foto: archív vš

Šikovné ruky baristu: Takto parádne kreslí do kávy
15
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM