Lucia Lauková Regióny Kultúra

Barokový deň v Mojmírovciach: Pripomenie 300 rokov od narodenia Márie Terézie

Neďaleko Nitry zažijú návštevníci kaštieľa v Mojmírovciach návrat do čias Márie Terézie. Od narodenia významnej panovníčky uplynie 300 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Barokový deň v Mojmírovciach: Pripomenie 300 rokov od narodenia Márie Terézie
Zdroj: TASR

Kaštieľ v Mojmírovciach v okrese Nitra aj priľahlý park sa opäť vrátia v čase a otvoria svoje brány pre panstvo z dvora Márie Terézie. Historickým barokovým dňom si v sobotu 19. augusta Mojmírovčania pripomenú, že práve v tomto roku uplynie 300 rokov od narodenia panovníčky, ktorá sa výrazne zapísala do našej histórie.

Program podujatia

Program sa začne popoludní historickým sprievodom obcou. Podľa riaditeľky Nitrianskej organizácie cestovného ruchu (NOCR) Marty Háronikovej je zloženie sprievodu každý rok iné. „V koči pri cisárovnej sa vystriedali rôzne historické postavy. Usilujeme sa ľuďom priblížiť nielen obdobie baroka, ale v spolupráci s obcou chceme predovšetkým oživiť turizmus cez miestnu históriu, keďže v tejto obci sa narodil napríklad gróf Grasalkovič, ktorý sa dostal až na kráľovský dvor,“ povedala Hároniková.

Salva kráľovskej gardy

Po príchode historického sprievodu do kaštieľa zaznie salva kráľovskej gardy, ktorá odštartuje program na počesť cisárovnej. Na hlavnom pódiu sa predstavia historické skupiny Bojník a Banderium. Okrem divadelných ukážok a šermiarskych súbojov nebude chýbať ani prehliadka dobových kostýmov z obdobia stredoveku a baroka, ulička historických remesiel a ochutnávka tradičnej kuchyne. Atmosféru v parku a priestoroch kaštieľa podčiarkne hudba komorného súboru ZOE a zoskupenia Musicantica Slovaca. Pre návštevníkov je pripravená ochutnávka tradičných jedál, Ulička historických remesiel a pre deti predstavenia rodinného bábkové divadla Gregorčíkovcov Bum Bác.

Sprievodný program

Návštevníci si budú môcť počas dňa pozrieť novozrekonštruovaný letohrádok kniežaťa Aldobrandiniho, v ktorom obec vlani zriadila Regionálne múzeum. V ňom nájdu zachránenú vzácnu farskú knižnicu, expozíciu ľudových remesiel, umeleckého rezbárstva, vinársku expozíciu, ale predovšetkým zaujímavosti zo života šľachtického rodu Huňadyovcov a jednej z najvýznamnejších osobností regiónu, grófa Antona Grasalkoviča. Počas panovania Márie Terézie pôsobil na kráľovskom dvore, kde okrem iného zastával funkciu strážcu uhorskej kráľovskej koruny. V Mojmírovciach bude počas podujatia otvorený aj Kostol sv. Ladislava s možnosťou vystúpiť na vežu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM