Technológie

Belgicko chce dať siedmim exoplanétam mená podľa pív

Westvleteren, Westmalle, Orval, Chimay. To nemusia byť len názvy belgických pív, ale aj názvy exoplanét slnečnej sústavy Trappist-1, ktorú objavili belgickí astronómovia z mesta Liege. Uviedla v utorok televízna stanica RTBF.

Ilustračný obrázok k článku Belgicko chce dať siedmim exoplanétam mená podľa pív
2
Galéria
Zdroj: TASR

To, čo podľa RTBF znelo na začiatku ako vtip – dať siedmim exoplanétam mená podľa belgických trapistických pív – začína naberať vážnejšie rozmery, a nie je vylúčené, že si Belgičania tento návrh presadia. Už o niekoľko týždňov na astronomickom sympóziu, ktoré sa bude konať v Liege.

Belgičania svoj návrh odvodzujú od názvu solárneho systému vzdialeného od našej planéty 40 svetelných rokov, ktoré dostalo názov Trappist-1.

Sústavu malého červeného trpaslíka so siedmimi exoplanétami objavili bádatelia z Liege. Názov dostala automaticky po teleskope inštalovanom v čilskej púšti s názvom Trappist, čo je skratka z anglického názvu Malý ďalekohľad pre tranzitujúce planéty a planetezimály.

Trappist však Belgičanov odkazuje aj na ich originálne trapistické pivá, ktoré sa ako kultúrne dedičstvo krajiny dostali pod ochranu UNESCO.

Sedem exoplanét zatiaľ nemajú oficiálne mená a sú označované ako Trappist-1b, Trappist-1c, Trappist-1d atď. Astronómovia z Liege sa však nevzdávajú nápadu pokrstiť uvedené planéty podľa značiek belgických trapistických pív – keď už sústava ako celok má názov Trappist-1.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

„Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren. Otázkou bude, či tieto názvy bude akceptovať aj Medzinárodná astronomická únia,“ uviedol pre RTBF belgický astronóm Michaël Gillon.

Zdá sa to trochu nezvyklé, ale boli sme to my, čo sme objavili tento systém, a to je naša výhoda,“ opísal situáciu. Menší problém je v tom, že Belgicko má šesť trapistických pív a exoplanét je sedem. Belgičania chcú v prípade úspechu svojho návrhu pomenovať poslednú, siedmu planétu po trapistickom pive americkom.

Medzinárodná astronomická konferencia, ktorá sa bude konať v júni v Liege, je venovaná práve slnečnej sústave Trappist-1 a zúčastnia sa na nej všetci experti, ktorí sa venujú štúdiu tejto sústavy.

Trapistické pivo je pomenované podľa trapistov, mníchov Rádu cisterciánov prísnej observancie, v kláštoroch ktorých sa tento nápoj tradične vyrábal a niekde ešte aj dodnes vyrába.

Foto: ilustračné

Planetárny systém Trappist-1
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM