Aktualizované Zo Slovenska

Beňová sa v prípade Lučanského obrátila na európske inštitúcie, poukazuje na "zvláštnosti"

Poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer-SD Monika Beňová poslala vo veci smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského otvorené listy trom zástupcom európskych inštitúcií.

Ilustračný obrázok k článku Beňová sa v prípade Lučanského obrátila na európske inštitúcie, poukazuje na "zvláštnosti"
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Poslankyňa Európskeho parlamentu za Smer-SD Monika Beňová poslala vo veci smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského otvorené listy trom zástupcom európskych inštitúcií.

Európske autority v nich vyzýva na zastrešenie a prešetrenie prípadu smrti Lučanského európskymi orgánmi. TASR o tom informoval hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

Kritizuje viaceré veci

Adresátmi sú predseda Európskeho parlamentu (EP) David Sassoli, podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, predseda Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Juan Fernando López Aguilar a šéfka frakcie socialistov a demokratov (S&D) v EP Iratxe Garcíová Pérezová.

Beňová v listoch uviedla, že Lučanského pobyt vo väzbe nebol v zhode s európskym právnym štátom a kritizuje tiež jeho obmedzenie slobody pre obvinenia, „ktoré sú roky staré a tým logicky nemohlo dôjsť k ovplyvňovaniu svedkov, ktorí sú rovnako vo väzbe“.

Slovensko ako členský štát EÚ je podľa nej viazané základnými zmluvami, ktoré garantujú dodržiavanie základných ľudských práv, slobôd, ochrany ľudskej dôstojnosti a používaniu primeraných prostriedkov právneho štátu pri prípadnom porušení zákona.

„Beňová konštatuje, že v prípade smrti generála Lučanského bolo porušených viacero právnych predpisov a zmlúv zo strany vládnej moci na Slovensku, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ uviedol Mažgút.

Zvláštne zranenia

Europoslankyňa tiež píše, že sa Lučanskému stali „veľmi zvláštne zranenia už dva týždne pred jeho smrťou a zároveň poukazuje na snahu vládnych predstaviteľov tieto skutočnosti spochybňovať a bagatelizovať, čo na celý prípad hádže tieň obrovského podozrenia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa“.

Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu. Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan odstúpil v súvislosti s pokusom Lučanského o samovraždu zo svojej funkcie.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM