Zo zahraničia

Beštia v ľudskej koži! Muž predávkoval pacientov, aby sa potom hral na záchrancu životov

Mladík sa na internete vyjadril, že „ohrozuje životy pacientov, len aby mohol byť neskôr pokladaný za skvelého záchrancu“.

Ilustračný obrázok k článku Beštia v ľudskej koži! Muž predávkoval pacientov, aby sa potom hral na záchrancu životov
Zdroj: TASR/AP

Nemecká polícia v stredu oznámila, že zatkla ošetrovateľa za údajné pokusy predávkovať najmenej troch pacientov v jeho starostlivosti. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Hra na záchrancu

Zástupcovia polície a prokuratúry novinárom povedali, že 24-ročný podozrivý sa pokúšal hrať na záchrancu tak, že dovedie pacientov na pokraj smrti a potom ich oživí.

Prípad pripomenul kauzu Nielsa Högela, nemeckého ošetrovateľa, ktorého vlani odsúdili na doživotné väzenie za vraždy 85 pacientov.

Úrady uviedli, že vyšetrujú všetky potenciálne podozrivé prípady pacientov, ktorých mal zadržaný muž na starosti. Robia tak po tom, ako v nedeľu prijali informácie od lekára v nemocnici v Mníchove, kde bol podozrivý zamestnaný od júla.

Ošetrovateľa, ktorého totožnosť polícia nezverejnila, zatkli v pondelok za tri pokusy o vraždu – tieto obvinenia zadržaný odmieta.

Šokujúce odhalenie

Prokurátorka Anne Leidingová novinárom povedala, že jeho čety na internete dokazujú, že sa vyjadril, že „ohrozuje životy pacientov, len aby mohol byť neskôr pokladaný za skvelého záchrancu“.

Ošetrovateľ pracoval na oddelení pre pacientov, ktorí boli len pred krátkym časom premiestnení z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) a museli byť ešte pod pozorným dohľadom zdravotníkov.

V dvoch spomínaných prípadoch ide o 91-ročného muža a 54-ročnú ženu, ktorým sa v sobotu 7. novembra náhle zhoršil zdravotný stav a lekár so zdravotníkmi ich museli urýchlene oživovať. Na tlačovej konferencii to povedal Josef Wimmer z mníchovskej polície.

Lekár nadobudol podozrenie a nariadil krvné testy. Tie odhalili vysoké hladiny nešpecifikovaného lieku, ktorý nebol pacientom predpísaný.

Ten istý lekár opísal prípad 90-ročného pacienta z konca minulého mesiaca, keď krvný test priniesol rovnaké výsledky, dodal Wimmer.

Všetky tri obete boli v starostlivosti podozrivého. Jeden pacient je stále v kritickom, ale stabilizovanom stave, ostatní dvaja sa zotavili.

Nemecko zažilo šok po odhaleniach, že Högel, pokladaný za najhoršieho sériového vraha krajiny, vraždil pacientov v rokoch 2000 – 2005 smrtiacimi injekciami. Nakoniec ho chytili pri čine. V októbri odsúdili v Mníchove na doživotné väzenie poľského ošetrovateľa za vraždu najmenej troch ľudí inzulínom.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM