Rastislav Búgel Zo Slovenska

Bez dáždnika ani na krok! Na Slovensko sa rútia vlny LEJAKOV

Najbližšie dni budú na Slovensku poriadne upršané. Prvé lejaky dorazia už o niekoľko hodín.

Ilustračný obrázok k článku Bez dáždnika ani na krok! Na Slovensko sa rútia vlny LEJAKOV
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš , Unsplash.com

Počasie posledných dní po dlhšej dobe pripomína pravú jeseň. Teplejšie slnečné dni striedajú chladnejšie so sychravým počasím. Ako informoval portál iMeteo.sk, počas najbližších dní sa budeme musieť pripraviť na dažde. Cez naše územie budú totiž postupovať tlakové níže, ktoré budú prinášať početné frontálne vlny. Očakávať tak môžeme výdatné zrážky.

Prichádza lejak

„Prvá tlaková níž sa už v utorok prehĺbi nad Alpami a prinesie na naše územie vlnu zrážok. Ďalšie vlny zrážok prinesú postupujúci tlakové níže z Atlantiku. Tieto tlakové níže budú mať spoločnú jednu vec. Tie najvýdatnejšie zrážkové úhrny totiž prinesú na naše územie v nočných hodinách,“ upozorňuje portál s tým, že počas dňa bude zrážok menej.

Prvé zrážkové pole sa na Slovensko dostane z Talianska, cez severný Balkán a Maďarsko už v utorok večer.

„Rozprší sa v utorok večer a v noci na stredu bude pršať na celom území, lokálne aj výdatnejšie. Na našom území by malo spadnúť do stredajšieho poludnia priemerne 10 až 20 mm zrážok, no lokálne môže spadnúť aj nad 30 mm,“ píše iMeteo.sk.

Aké budú najbližšie dni?

V stredu sa na viacerých miestach môže vyčasiť, ale len dočasne. Ďalšiu vlnu dažďov totiž môžeme očakávať v noci zo stredy na štvrtok. Spadnúť by malo 10 až 25 mm zrážok.

„Predbežne to vyzerá tak, že najvýdatnejšia vlna zrážok sa presunie cez naše územie v noci zo štvrtka na piatok. Zrážky by mali byť plošnejšieho rozsahu a spadnúť by pri nich malo od 20 do 40 mm, no lokálne až okolo 50 mm,“ informoval server s tým, že do soboty nás tak čakajú výrazné vlny zrážok, ktoré na Slovensko prinesú plošne od 40 do 100 mm.

A aký bude víkend? Zrážky by sa mali upokojiť a prekvapiť by nás mali maximálne prehánky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: iMeteo.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM