Dominika Pacigová Regióny

Bez remesla si nevedia predstaviť život: Vikartovčanky prezentujú spracovanie ľanu

Staršie generácie sa aj v dnešných dňoch snažia uchovávať zvyky i tradície. Nadobudnuté vedomosti či zručnosti odovzdávajú svojim nasledovateľom.

Ilustračný obrázok k článku Bez remesla si nevedia predstaviť život: Vikartovčanky prezentujú spracovanie ľanu
9
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Mária Bukovinová i Margita Kormošová pochádzajú z Vikartoviec. Obe sú držiteľkami titulu Kráľ remesla, ktorý získali na festivale EĽRO v roku 2016. Prezentujú tradičnú výrobu a spracovanie ľanu.

Prežili šťastné detstvo

K remeslu ich priviedli rodičia. „Keď sme nastúpili do školy, remeslá sme už ovládali. Piekli sme napríklad domáci chlieb, vedeli sme variť. Mali sme zvieratá, o ktoré sme sa starali. To všetko robíme do dnešného dňa,“ povedala Mária Bukovinová.

Na detstvo spomínajú s úsmevom na tvári. „Remeslo je naším koníčkom, bez neho si už nevieme predstaviť život. Mali sme šťastné detstvo. Hrali sme sa na lúkach, nikdy sme nesedeli doma. Užili sme si zábavu aj smiech,“ dodala.

Zdroj: Dnes24.sk

Získali ocenenie

Titul Kráľa remesiel získali v roku 2016. Spočiatku tomu nedokázali uveriť. Je to však ocenenie za dlhoročnú a poctivú prácu. „Keď prišli dievčatká, zaplietla som im vrkoče z ľanu a dala mašľu. Pýtali sa nás, kedy budeme kráľovné. Keď sme sa to dozvedeli, veľmi sme sa potešili,“ prezradila Mária Bukovinová. Ocenenie bolo pre nich obrovským povzbudením. „Veľmi ma prekvapilo a potešilo, keď nám pani z mestského úradu povedala, že budeme vyhlásené za kráľovné festivalu. Prežívali sme obrovskú radosť. Ľudia obdivovali nás aj remeslo,“ pridala sa Margita Kormošová.

Slováci sa neustále zaujímajú o tradičné remeslá. „Naše remeslo zaujíma mladšie i staršie generácie. Každý si spomenie, že to robil alebo videl u starej mamy. Mladí to chcú taktiež vyskúšať,“ uzavrela Margita Kormošová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM