Zo Slovenska

Bezpečnosť malých detí v domácnostiach podceňuje až štvrtina rodičov

Čo všetko skladujete v dosahu detí? Stal sa aj prípad, že rodičia zabudli, že do fľaštičky od sirupu naliali chemikáliu a dali ju vypiť dieťaťu.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnosť malých detí v domácnostiach podceňuje až štvrtina rodičov
Zdroj: pixabay.com

Podľa prieskumu realizovaného na Slovensku v novembri 2016 na vzorke 500 matiek s deťmi do 8 rokov, až štvrtina rodičov s malými deťmi nerobí vo svojich domovoch špeciálne opatrenia, ktoré súvisia s ich bezpečnosťou.

Na tlačovej konferencii o bezpečnosti malých detí v domácnostiach to povedal Martin Tomovčík zo spoločnosti Procter&Gamble, ktorá robila prieskum aj v ďalších krajinách Európy.

Pracie prostriedky

Napriek tomu, že viac ako 97 percent opýtaných rodičov považuje svoju domácnosť za bezpečnú, takmer tretina napríklad nevedomky skladuje pracie prostriedky v dosahu detí.

Pritom 10 percent rodičov tak robí pre praktické uloženie a 23,6 percenta pre priestorové obmedzenie, vyplynulo z prieskumu.

Zatiaľ čo viac ako polovica rodičov dbá o to, aby tieto prostriedky boli uložené mimo dosahu detí, takmer polovica rodičov nezvykne kontrolovať, či sú skutočne na svojom mieste.

S bezpečnostnými opatreniami najviac rodičia začínajú, keď sa ich deti začínajú pohybovať. Cenné rady by mala v tejto oblasti rodičom priniesť medzinárodná kampaň organizácie Safe Kids Worldwide, ktorá sa onedlho rozbehne aj na Slovensku.

Zdroj: pixabay.com

Pozor na chemikálie

"Pre deti je prirodzené, že svoj svet spoznávajú ústami. Pokiaľ sa dostanú do kontaktu s nebezpečnými látkami, môžu ich požiť a následne sa intoxikovať, preto je dôležité, aby rodičia dodržiavali pokyny na etiketách a skladovali chemické prostriedky na bezpečnom mieste mimo dosahu detí“, uviedla Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave (NTIC UNB), podľa ktorej je pripravovaná kampaň veľmi dôležitá.

„Aby si ľudia uvedomili, že v domácnosti existujú lieky a chemikálie, ktoré treba uschovať pred malými deťmi. Stal sa aj taký prípad, keď rodičia zabudli, že do fľaštičky od liečivého sirupu naliali chemikáliu, tú potom dali dieťaťu omylom vypiť a dieťa skončilo s rozleptanými ďasnami“, dodala Plačková a upozornila, že predtým, než sa rodičia rozhodnú s dieťaťom niečo robiť po požití nebezpečnej látky, mali by kontaktovať lekára.

„Napríklad pri požití leptavých a penivých látok sa nesmie vyvolávať vracanie, nie každý rodič to vie, takže môže viac poškodiť, ako pomôcť“, uzavrela Plačková.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM