Rôzne Technológie

Bezpečnostná hrozba v MacOS: Apple vydal dôležitú aktualizáciu

Výrobca počítačov Apple zverejnil aktualizáciu operačného systému MacOS, ktorá rieši závažnú bezpečnostnú medzeru.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnostná hrozba v MacOS: Apple vydal dôležitú aktualizáciu
Zdroj: TASR

„Veľmi nás mrzí táto chyba a ospravedlňujeme sa všetkým používateľom počítačov Mac nielen za samotnú chybu, ale aj za znepokojenie,“ napísal Apple pri zverejnení aktualizácie.

Turecký počítačový expert v utorok 28. novembra cez službu Twitter upozornil Apple na to, že každá osoba sa môže pomocou správcovského konta (root account) dostať do počítača aj bez zadania hesla. V operačnom systéme MacOS High Sierra stačí zvoliť používateľské meno „root“ a bez zadania hesla niekoľkokrát stlačiť tlačidlo „Login“.

Správcovské konto je účet s najvyššou prioritou v operačnom systéme, ktorý umožňuje veľké zásahy do činnosti počítača, akými sú zmena používateľských hesiel alebo nastavení, kontrola aktivít, inštalácia nového softvéru a podobne. Neoprávnená osoba by tak mohla, napríklad, deaktivovať firewall a získať prístup do počítača bez vedomia majiteľa.

Situácia je pre Apple o to nepríjemnejšia, že bezpečnosť dát aj svojich produktov označuje za najvyššiu prioritu. Pritom už pri predstavení najnovšej verzie operačného systému 10.13 High Sierra v septembri musel Apple riešiť problém s kódovaním.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM