Rastislav Búgel Krimi

Bezpečnostný analytik Milan Žitný: Ak je pravda, že Abdeslam bol na Slovensku, je to závažná vec!

Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa jeden zo strojcov krvavých atentátov v Paríži, pri ktorých v novembri 2015 zahynulo 130 ľudí, Salah Abdeslam nachádzal vlani v lete na Slovensku, bola by to mimoriadne závažná vec. Zdôraznil dnes bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Ilustračný obrázok k článku Bezpečnostný analytik Milan Žitný: Ak je pravda, že Abdeslam bol na Slovensku, je to závažná vec!
Foto: Rastislav Búgel

„Podľa zistení francúzskych vyšetrovateľov fungoval Salah Abdeslam v lete minulého roku ako kuriér – šofér teroristov, ktorých vyzdvihoval ako utečencov v Budapešti na železničnej stanici Keleti, kde sa v tom čase zdržiavali tisíce migrantov, inokedy v gréckom meste Patras,“ uviedol Žitný. Ako objasnil, Abdeslamov pohyb sa podarilo čiastočne rekonštruovať od začiatku augusta pomocou navigácií v automobiloch, ktoré si prenajímal.

„Zo zistení francúzskych, belgických a nemeckých vyšetrovateľov vyplýva, že bol prakticky neustále na cestách a zabezpečoval logistiku pre teroristické útoky, pričom nebol nijako opatrný – na zaplatenie trajektu z talianskeho Bari do gréckeho Patrasu použil kreditnú kartu, ktorou platil aj za prenájom parížskeho bytu pre atentátnikov,“ pripomenul slovenský bezpečnostný analytik.

„Pokiaľ by bola pravdivá informácia, že sa Abdeslam vlani v lete zdržiaval dlhé tri týždne v Nitre, bola by to mimoriadne závažná vec, faktom však pritom je, že v rekonštruovaných trasách francúzskych vyšetrovateľov sa nitrianska stopa nenachádza. To ešte nemusí popierať jej existenciu, len treba byť v prístupe k tejto informácii, chudobnej na ďalšie dôležité fakty, zdržanlivý,“ zdôraznil.

Môže vás zaujímať:

Dych vyrážajúce informácie o parížskom atentátnikovi: V Nitre údajne strávil tri týždne!

Minister vnútra prehovoril o údajnom pobyte Salaha Abdeslama v Nitre: Boli sme vystavení priamemu nebezpečenstvu?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM