MI Zo Slovenska

Bezradní hygienici už prosia - neobchádzajte nariadenia, situácia je vážna!

Mnoho ľudí v pohraničných oblastiach si nedokáže odpustiť veľkú svadbu ani v čase pandémie koronavírusu. Veselicu si tak organizujú za hranicami a vírus šíria ďalej.

Ilustračný obrázok k článku Bezradní hygienici už prosia - neobchádzajte nariadenia, situácia je vážna!
Zdroj: TASR

Hlavný hygienik Ján Mikas vydal stanovisko k novému rekordu 1 037 infikovaných koronavírusom za jediný deň. Hygienici sa snažia prejaviť pochopenie pre túžbu ľudí žiť bez obmedzení, ale varujú, že takto budú čísla len narastať. Kde je momentálne riziko najväčie?

Ľudia si nedajú povedať

Hygienici v oficiálnom stanovisku, ktoré má Dnes24 k dispozícii, vysvetľujú, prečo počet pacientov s Covid-19 na Slovensku raketovo stúpa.

„Sú to opäť dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa zväčša ešte pred zavedením prísnejších opatrení zúčastňovali početných svadobných hostín, rodinných osláv či iných spoločenských podujatí.“

Hygienici vysvetľujú, že na týchto veseliciach sa schádzajú hostia z rôznych regiónov, a pomáhajú tak šíriť vírus po celom Slovensku. Často sú až nepochopiteľne nezodpovední a vôbec nerešpektujú platné nariadenia.

„Početné svadobné hostiny si po sprísnení pravidiel začali niektorí organizovať v prihraničných oblastiach Maďarska a Poľska. Dôsledkom tohto rozhodnutia však je, že nákaze dávame šancu šíriť sa ďalej,“ uvádzajú hygienici v stanovisku.

Hostia sa po svadbe rozídu domov a Covid-19 prinesú aj medzi rodinných príslušníkov, kolegov do práce, zákazníkov a spolužiakov. Mnohí z nich patria medzi rizikové kategórie, pre ktoré môže byť ochorenie fatálne.

Ohniská nákazy

Nie sú to však len svadby a oslavy, kde sa ľudia vo veľkej miere nakazia. „Ochorenie Covid-19 sa v ostatných dňoch objavuje aj v športových kluboch, umeleckých súboroch, školách, pracoviskách, ale aj v zariadeniach sociálnej starostlivosti a zdravotníckych zariadeniach.“

Hygienici sa snažia apelovať na ľudí, aby boli rozumní a správali sa zodpovedne. Všetkým nám totiž ide o zdravie a niektorým aj o život.

„Chápeme, že ľudia sú už z pandémie unavení a chcú žiť tak, ako predtým. Nehľadajme však, prosím, cesty, ako opatrenia obísť, riziko šírenia nákazy takto neznížime,“ píšu hygienici.

To, že je situácia vážna, dokazuje aj fakt, že pribúdajú ťažké priebehy ochorenia, ktoré ľudí dostávajú na nemocničné lôžka. Často je to výsledok hrubej nezodpovednosti.

„Hromadia sa nám prípady, kedy sa Covid-19 potvrdil u ľudí, ktorí napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu takto rozšírili ďalej,“ potvrdzuje Úrad verejného zdravotníctva.

Preto opätovne vyzýva ľudí, aby obmedzili na istý čas aj menšie oslavy, návštevy a stretnutia s blízkymi, s ktorými nežijú v jednej domácnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM