Zo Slovenska

Biedny život dôchodcov: Najviac ich stojí bývanie a strava, na lieky veľa nezostáva

Slovenskí dôchodcovia majú pritom jedny z najvyšších výdavkov na lieky, a to na úrovni vyše 210 eur,

Ilustračný obrázok k článku Biedny život dôchodcov: Najviac ich stojí bývanie a strava, na lieky veľa nezostáva
17
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie (EÚ) najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Až 57 % z celkových mesačných výdavkov minú na tieto položky.

Výdavky dôchodcov

Podľa údajov Eurostatu predbehlo Slovensko všetky susedné krajiny, napríklad rakúski dôchodcovia minú mesačne iba tretinu výdavkov na potraviny a bývanie.

Ročné hrubé peňažné príjmy slovenského dôchodcu predstavujú sumu 5 368 eur, výdavky sú na úrovni 4 145 eur. „Ročné spotrebné výdavky domácnosti slovenských dôchodcov sú na úrovni 3 760 eur. Dôchodcovia minú ročne na bývanie 987 eur, čo je najviac zo všetkých sledovaných skupín obyvateľstva. Na potraviny a nealkoholické nápoje dávajú ročne vyše 1000 eur, treťou najnákladnejšou položkou je doprava, ktorá zhltne 290 eur ročne. Zo všetkých sledovaných skupín obyvateľstva majú aj jedny z najvyšších výdavkov na lieky, a to na úrovni vyše 210 eur,“ priblížila analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Suma zahŕňa výdavky na lieky, respektíve doplatky na ne či zdravotnícke pomôcky, ktoré neprepláca zdravotná poisťovňa.

Ovocie a zelenina

Slovenskí dôchodcovia si z potravín doprajú najviac pekárenské a mliečne výrobky a mäso. Podľa údajov za rok 2018 si dôchodca dopraje ročne ovocie a zeleninu len za 170 eur ročne. Ide o položky, ktoré ročne kupujú dôchodcovia najmenej. Rovnako tak nemíňajú veľa peňazí na odievanie a obuv, a to necelých 120 eur ročne.

„Najnižšie výdavky na potraviny a bývanie majú dôchodcovia v Luxembursku, a to niečo vyše štvrtinu z ich mesačných nákladov na život. Ak sa pozrieme na celú Úniu, tak predovšetkým severské krajiny sú v tomto smere na tom najlepšie,“ podotkla Buchláková.

Zároveň doplnila, že vyše 50 % výdavkov na bývanie a potraviny vynakladajú dôchodcovia vo všetkých postkomunistických štátoch s výnimkou Slovinska. „Najhoršie je na tom Rumunsko, kde dôchodcovia vynakladajú na bývanie a potraviny 62 % zo svojich spotrebných výdavkov. Nasleduje Macedónsko, Bulharsko a Litva. V Česku dôchodcovia na tieto nevyhnutné komodity vynakladajú 53,4 % zo svojich spotrebných výdavkov,“ doplnila Buchláková.

Spotrebné výdavky

Bývanie, voda, energia a palivá stojí najviac dôchodcov na Slovensku a v Českej republike. V Česku za ne dajú 28,6 % z celkových spotrebných výdavkov na Slovensku 28,3 %. Tretím štátom s najvyšším podielom spotrebných výdavkov je Nórsko s 26,9 %. Štvrtým je Švédsko s hodnotou 26,7 %.

Vyše 20-percentnú hranicu ešte prekročilo Poľsko, Maďarsko, Nemecko, Fínsko, Lotyšsko a Rumunsko. Najnižšie podiely zo svojich spotrebných výdavkov dávajú v priemere dôchodcovia na Malte s hodnotou len 9,4 %. Nízkych hodnôt dosahujú ďalšie južné štáty ako Cyprus, Grécko a Španielsko, ktoré neprekročili 15 %. Medzi nimi sa nachádza Írsko s podielom 13,6 %.

Počet dôchodcov pritom v súvislosti so starnutím populácie pribúda. Najviac dôchodcov vzrástlo za posledných desať rokov v Bratislavskom kraji, a to o 13,5 %. Najmenej ich pribudlo v Banskobystrickom kraji o 4,8 %.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM