Ľubomír Hudačko Rôzne

Biela košeľa, červený šál, spoznávate ho? Pavel Hagyari sa premenil na bábku

Jej umenie priam kričí do sveta. Barbora Mihoková (25) z Prešova má talentu na rozdávanie, vyhotovuje skutočne geniálne podobizne bábok verejne známych ľudí. Naposledy si "zobrala na mušku" bývalého primátora nášho mesta. Čo na to sám Pavel Hagyari?

Ilustračný obrázok k článku Biela košeľa, červený šál, spoznávate ho? Pavel Hagyari sa premenil na bábku
Zdroj: Dnes24.sk

Mladá baba, ktorá nemá problém premeniť novinový papier na bábku podľa skutočnej predlohy ľudí, sa má čím chváliť. Nápad vytvoriť prvú marionetu vznikol podľa nej spontánne. Popri tom, ako jej mama vyrábala rozprávkové bábky pre svoje divadlo, jej napadlo, že sa aj ona sa pokúsi nejakú bábku vytvoriť.

„Nie však rozprávkovú, ale podľa reálneho človeka. Zachytiť niekoho podobu bola pre mňa výzva. A podarilo sa. K pokračovaniu ma inšpirovalo uznanie okolia, ale najmä radosť, ktorú z tejto tvorivej činnosti mám,“ povedala viac k svojmu talentu.

Prezradila, ako sa dostala k nápadu vytvoriť bábku primátorovi Hagyarimu „Bol to darček od jeho kolegov z úradu, ktorí ma oslovili, aby som ju vyrobila,“ dodala Barbora (25). K celej veci poskytol vyjadrenie aj Pavel Hagyari: „Symbolika červeného šálu a bielej košele je symbolika prešovských farieb a aj keď teraz pracovne viac bývam v Bratislave, môj duch, šál i srdce a aj marionetka ostala v Prešove. Bol to dar,“ uviedol na margo svojej podobizne predošlý primátor Prešova. Barbora Mihoková uviedla, že vyrobenie jednej bábky jej trvá dva až tri týždne.

„Záleží to od viacerých faktorov. Najdlhšie sa čaká na vyschnutie vymodelovanej hlavy, čím je väčšia, tým dlhšie schne a naopak. No to, ako rýchlo bábku dokončím, závisí napríklad aj od zložitosti oblečenia, topánok, ale aj od toho, koľko bábok práve robím. Najkratšie sa mi podarilo bábku vytvoriť za jedenásť dní,“ dodala sympatická Prešovčanka.

Viac z jej talentu sledujte v našej fotogalérii!

Mohlo by vás zaujímať:

Neskutočný talent krásky Barbory (24): Pozrite si, aké nádherné bábky vyrába!

foto: archív bm

Fotky bábok od krásky Barbory (25): Zhotovila aj podobizeň primátora Hagyariho!
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM