Zo Slovenska

FOTO: Tohtoročná Biela noc bude veľkolepá: 20 diel, ktoré uvidíte aj bez permanentiek

Piaty ročník festivalu Biela noc bude trojdňovou oslavou umenia v uliciach Bratislavy. Zoznámte sa s 20 dielami, ktoré budete môcť obdivovať aj bez kúpy permanentky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Tohtoročná Biela noc bude veľkolepá: 20 diel, ktoré uvidíte aj bez permanentiek
15
Galéria

V dňoch 27. – 29. septembra bude v Bratislave prebiehať piaty ročník festivalu Biela noc, ktorý zmení ulice Starého Mesta na čarokrásny svet.

Biela noc 2019

Tohtoročný program bude opäť pestrý. Skladá sa z denno-nočných diel, ktoré môžete vidieť už od obeda, nočných, ktoré uvidíte až po západe slnka a časových diel, ktoré si môžete pozrieť len v konkrétnom čase. Okrem toho sú diela rozdelené do dvoch skupín – diela, ktoré uvidíte ak budete mať zakúpenú permanentku, takzvaný BN PASS a diela, ktoré uvidíte aj bez nej.

Vzhľadom na to, že nie každý si môže dovoliť kúpiť si vstupenky, zamerali sme sa na druhú skupinu diel, s ktorými sa teraz môžete bližšie zoznámiť a rozhodnúť sa, ktoré inštalácie si počas festivalového víkendu pôjdete pozrieť.

Chobotnica v Sklade č. 7

Technickú pamiatku Sklad č. 7 obsadí obrovská chobotnica, ktorej chápadlá budú pretekať nielen oknami budovy, ale prerazia aj balkóny a strechu. Toto monumentálne, farebné a hravé umenie má na svedomí dvojica Filthy Luker a Pedro Estrellas, ktorých diela boli súčasťou vystúpení Cirque du Soleil či otváracieho ceremoniálu Paralympijských hier v Londýne.

Chobotnica sa bude v Sklade č. 7 rozťahovať v piatok, sobotu a v nedeľu od 12:00 do 24:00 hod.

Raketa na streche River Parku

Už teraz vieme s istotou „predpovedať“, že na strechu River Parku spadne obrovská vesmírna raketa. A absolútne nikto nemá v pláne zabrániť tomu. Jej autormi sú britskí dizajnéri Filthy Luker a Pedro Estrellas, pre ktorých tvorbu je surreálne narušenie každodennosti vo verejnom priestore a veselý podtón diel typický. Ich nafukovačky “väčšie ako život” boli súčasťou vystúpení Cirque du Soleil či otváracieho ceremoniálu Paralympijských hier v Londýne.

Obrovskú raketu môžete obdivovať v piatok, sobotu a v nedeľu od 12:00 do 24:00 hod.

Science fiction v Sade Janka Kráľa

Nechajte sa vtiahnuť do vizuálneho matrixu zo 700-tisíc svetelných bodov. V objekte, ktorý je poskladaných do troch symetrických objektov s odkazom na mestskú architektúru, budete mať pocit, že ste súčasťou science fiction filmu.

„Inštalácia predstaví sériu animácií, ktoré pracujú s jej tvarmi, povrchom a obrysmi, pričom vytvárajú efekt hĺbky a virtuálny objem. Audiovizuálne podnety postupne menia tvar, rytmus, farbu aj melódiu, vznikajú, rozvíjajú sa a zanikajú. Zámerom je prinútiť pozorovateľa prehodnotiť, čo je skutočné a čo len zdaním,“ približuje organizátor.

Pozor! Inštalácia nie je vhodná pre epileptikov.

Autorom inštalácie je Kit Webster, ktorého digitálne inštalácie sú prezentované na prestížnych festivaloch a výstavách po celom svete.

Audiovizuálny objekt uvidíte v Sade Janka Kráľa (pri soche Janka Kráľa) a v Kasárňach/Kul­turpark v piatok, sobotu a v nedeľu od 19:00 do 24:00 hod.

Zdroj VIDEA: IQOS

Zdroj: Facebook

zdroj videa: IQOS

Čarovná prechádzka ulicami Starého Mesta

Nenechajte si ujsť čarovnú audiovizuálnu prechádzku ulicami Starého Mesta. Svetoznámi digitálni umelci VJ Suave nám počas nej premietnu na fasádach, garážach, chodníkoch či stromoch ručne kreslené ilustrácie spracované do 2D animácií. A to len pomocou špeciálne upravených nákladných bicyklov vybavených počítačom, projektorom a reproduktormi.

Prechádzka začne na ulici Kúpeľná o 20:00 hod. a skončí pod Starým mostom, od piatka až do nedele.

Červený svet

Na veľkej LED obrazovke nad frekventovanou križovatou na Landererovej ulici budeme mať možnosť vidieť videoart Červený svet, kde je hlavným vizuálnym motívom samotná farba. Autorom diela je Lousy Auber.

Video inštalácia bude bežať v piatok, sobotu a v nedeľu od 12:00 do 24:00 hod.

Maľovanie na fasádu OD Tesco

V sobotu budete mať jedinečnú príležitosť „skrášliť“ OD Tesco svojimi umeleckými dielami, a to vďaka aplikácii Tagtool. Ten umožňuje umožňuje maľovať, animovať a premietať zároveň. Workshop bude vedený dvojicou VJ Suave. Vznikajúce kresby a animácie budú premietané na fasádu OD Tesco na Kamennom námestí.

Sobota od 19:00 do 24:00 hod.

Vzdušný tanec

Príďte sa nechať unášať na vlnách atmosferického predstavenia tanečno-akrobatického súboru LA LYRA. Performance s názvom Birds (Vtáky) skúma pocity tela, ktorého bytie je vymedzené na limitovaný priestor a čas.

Vystúpenia si môžete pozrieť v sobotu o 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 a 23:00 hod. (trvanie 20 minút).

Nekonečná brána

Na Laurinskej bude pre milovníkov sochárskeho umenia pripravená inštalácia na rozhraní sochy a architektúry. Nina A. Šošková pomocou jemných, čistých, bielych organických tvarov vytvorí krehký objem ako spomienku na tvorbu slovenskej sochárky M. Bartuzsovej (1936 – 1996).

Inštaláciu môžete vidieť v piatok, sobotu a v nedeľu od 19:00 do 24:00 hod.

Verejné toalety na Šafku

Napriek tomu, že na verejných toaletách na Šafárikovom námestí visí mreža, počas festivalového víkendu sa tu budú diať záhadné veci. Z podzemia bude stúpať para a spoza dverí bude prenikať svetlo. Autorkou je vizuálna umelkyňa Lucia Luptáková.

Opustené toalety budú pútať pozornosť v piatok, sobotu a v nedeľu od 19:00 do 24:00 hod.

Socha pred Starou tržnicou

Priestor pred Starou tržnicou bude patriť inštalácii so svetelnou hrou. Statická inštalácia bude postupne ožívať priamo pred vašimi očami. Autorom je slovenský sochár a výtvarník Filip Šicko.

Sochu môžete obdivovať v piatok, sobotu a v nedeľu od 12:00 do 24:00 hod.

Zranené plátna

Na Kamennom námestí, mieste, kde Bratislavčania pravidelne vídajú ľudí bez domova, vyrastie inštalácia, venovaná práve týmto ľuďom. Svetelný objekt bude vyskladaný z rozrezaných maliarskych podkladov. Nabielené plátna, pôvodne pripravené na maľbu, budú zranené zobrazeným ľudským telom. Cez „rany“ bude prenikať svetlo.

„Zranené plátna sú projektom, ktorý slovenská výtvarníčka Dorota Sadovská pripravila špeciálne pre Bielu noc. Venovaný je však ľuďom bez domova a tým, ktorí aj napriek streche nad hlavou patria k nechceným a neakceptovaným, pretože nespĺňajú spoločenské požiadavky, normy či ideály,“ približuje organizátor.

Inštaláciu si môžete pozrieť v piatok, sobotu a v nedeľu od 19:00 do 24:00 hod. vo výklade OD MY.

Tresky plesky

Pre deti aj ich zvedavých rodičov bude na Tyršovom nábreži premitnutá projekcia inšpirovaná inšpirovaná výtvarnosťou seriálu Tresky Plesky a podvodnými nástrahami. Animovaný seriál Tresky Plesky Veroniky Kocourkovej prináša v trinástich častiach divákom najnovšie správy z tých najnebezpečnejších oblastí: z epicentra lavíny, zosuvov pôdy či hrozivej cunami. Máte sa na čo tešiť!

Projekciu si môžete pozrieť pod Starým mostom v sobotu od 19:00 do 24:00 hod.

Slnko na Tower 115

Na výškovej budove Tower 115 v Panorama parku sa rozžiaria lúče slnka. Veľkoplošná 2D animácia hravej autorskej kresby s komentárom nahovoreným Michalom Čamajom vás zaručene pobaví. Nezabudnite, zvuková stopa sa spúšťa vždy po zotmení a trvá do polnoci!

Lúče slnka môžete obdivovať v piatok, sobotu a v nedeľu od 19:00 do 24:00 hod.

Svetelná guľa na nábreží

Na bratislavskom nábreží sa rozžiari veľká guľa. „Autoportrét Viktora Freša vo forme obrovského žiariaceho kokeshi má priniesť šťastie bratislavskému nábrežiu a rozjasniť priestor pred Zuckermandelom. Prvýkrát v histórii Bielej noci v Bratislave dielo nezhasne spolu s koncom festivalu, ale zostane vo verejnom priestore dlhodobo,“ prezradil organizátor.

Zážitková hračka

Obklopte sa projekciou farebných ornamentov a staňte sa súčasťou vizuálnej kompozície a diela samotného. Obrazce, ktoré prácou s objektom vznikajú, pôsobia harmonicky a majú upokojujúci účinok.

„Interaktívny objekt Kalia dizajnérky Kataríny Komarovej vychádza z princípu kaleidoskopu, ktorý je prepracovaný na rotačný objekt – kaleidoskopické obrazce vznikajú v priezore objektu pohybom celého telesa. Nezostávajú však uzamknuté vo vnútri, pomocou vnútornej kamery a vonkajšieho projektoru sa premietajú aj na objekt samotný,“ vysvetľuje organizátor.

Inštaláciu si môžete vyskúšať v piatok, sobotu a v nedeľu od 16:00 do 21:00 hod. na –1. podlaží v nákupnom centre Eurovea.

Okatý strom

Predstavte si, že na promenáde pri nákupnom centre Eurovea vás budú „šmírovať“ stromy. Naozaj! Počas festivalového víkendu im narastú veľké očiská. Postaralo sa o to britské duo Luker a Estrellas.

Stromy si vás budú obzerať v piatok, sobotu aj v nedeľu od 12:00 do 24:00 hod.

Lido ožíva!

Počas Bielej noci ožije aj kedysi obľúbené a frekventované prírodné kúpalisko Lido. Stromy zaleje farebná krajina, les ožije pohybom, farbami a mágiou. Čaro svetelného dizajnu, kúzla alebo dielo bytostí, ktoré v lese vyrástli, kým sme sa dívali inam?

Čarokrásnu krajinu na petržalskom brehu môžete sledovať v piatok, sobotu aj v nedeľu od 19:00 do 24:00 hod.

Svetelný maják

Počas Bielej noci sa zo strechy budovy Národnej banky Slovenska stane minimalistický svetelný maják, ktorý ale bude neprehliadnuteľný z každého kúta Starého Mesta. „Jeho svetlo bude k ľuďom prenikať v rôznych kútoch mesta cez 24 svetelných bodov zároveň. Každý tak uvidí svoj vlastný kúsok inštalácie – v trochu inom prostredí a trochu inom uhle,“ približuje organizátor.

Inštalácia bude tešiť Bratislavčanov v piatok, sobotu a v nedeľu od 19:00 do 24:00 hod.

Práca s tmou

Čo by sa stalo, ak by sme pohltili všetko svetlo? Študenti Katedry intermédií VŠVU pripravia zaujímavú inštaláciu. „Pod starou lipou na nádvorí VŠVU rozvíjajú pohybom, ale aj vizuálnymi a zvukovými zložkami, myšlienky o starostlivosti, striedmosti a postavenia sa strachu zo smrti. Všetko v kontexte sveta, ktorý nadmerne konzumuje vlastné a pre ďalší život nevyhnutné zdroje,“ vysvetľuje organizátor.

Študenti sa predvedú v sobotu od 19:00 do 24:00 hod.

Labyrintárium

Počas festivalu môžete navštíviť aj laboratórium svetla, priestoru, ľudských emócií, reakcií a vnemov. Stojí za ním tím študentov VŠMU, ktorých cieľom bol výskum korelácie racionality, ľudských vnemov, emócií, svetla, priestoru.

Labyrintárium nájdete v Štúdiu Kaplnka na Ventúrskej 3 v sobotu od 19:00 do 24:00 hod.

Kompletný program festivalu Biela noc nájdete TU.

S lepšou orientáciou v programe opäť pomôže dvojjazyčná mobilná aplikácia s mapou, navigáciou, popismi diel, notifikáciami a užívateľským manuálom, na ktorej vývoji sa podieľala VÚB banka.

zdroj: Biela noc

Na čo sa môžeme tešiť počas tohtoročného festivalu Biela noc?
15
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM