Alexandra Kolínská Kultúra

Biela noc OBRAZOM: Medzinárodný festival moderného umenia rozžiaril Košice

Najväčší a najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku Nuit Blanche/Biela noc už po piatykrát oživil nočné Košice. Návštevníci sa mali na čo pozerať.

Ilustračný obrázok k článku Biela noc OBRAZOM: Medzinárodný festival moderného umenia rozžiaril Košice
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk

Najväčší festival súčasného umenia na Slovensku s názvom Biela noc sa už tradične prihovoril Košičanom a návštevníkom mesta v predvečer štartu najstaršieho maratónu v Európe – Medzinárodného maratónu mieru. Celkom 120 umelcov, výtvarníkov, hudobníkov a performerov z 15 krajín sveta sa v sobotu od 19-tej do druhej hodiny rannej predstavulo 38 projektami na trase od Tabačky po Kasárne/Kultur­park.

V zostave tvorcov nebudú okrem umelcov z európskych krajín chýbať známe mená osobností z Argentíny, Japonska či Kanady. Aktuálny ročník Bielej noci bol v porovnaní s minulými špecifický hlavne zameraním na nové médiá a audiovizuálne projekty.

Biela noc je prestížny medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol. Biela noc vznikla v Paríži v roku 2002. V roku 2013 ju navštívilo viac ako dva a pól milióna ľudí. Z Paríža sa počas niekoľkých rokov projekt rozšíril aj do miest ako New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Santa Monica, Montreal, Toronto, Rím, Tel Aviv, Gaza, Jeruzalem, Madrid, Brusel, Riga, Bukurešť, Amsterdam, Brighton, Turín, Naples, Petrohrad a aj do Košíc. Mesto Košice získalo prestížnu licenciu z Paríža a od roku 2010 je nevyhnutnou súčasťou medzinárodnej siete Nuit Blanche Europe.

Festival Biela noc vo veľkom rozžiaril Košice
18
Galéria
Foto: Alexandra Kolínská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM