Barbara Dallosová Regióny

Bilancia prvej dámy Lučenca: Takto vidí rok 2015 Alexandra Pivková

Posledné hodiny roka sa míňajú a je čas obzrieť sa dozadu. Čítajte, ako vyzeral rok 2015 v našom meste očami primátorky a aké plány má v tom ďalšom...

Ilustračný obrázok k článku Bilancia prvej dámy Lučenca: Takto vidí rok 2015 Alexandra Pivková
Zdroj: TASR

Samospráve Lučenca sa podarilo aj v roku 2015 dosiahnuť zlepšenie hospodárenia a finančného zdravia mesta. Uviedla to primátorka Alexandra Pivková, podľa ktorej tieto pozitívne výsledky odzrkadľujú zodpovedný a vzorný prístup vedenia mesta pri riadení komunálnej politiky a tiež jeho dobrú spoluprácu s poslancami v rámci konštruktívneho dialógu.

Dobré správy o zadĺžení mesta

,,V tomto roku sme znížili podiel zadlženia mesta o 38 % a zároveň sme zrealizovali z kapitálových výdavkov investície v hodnote viac ako 5,5 milióna eur,“ informovala primátorka, ktorá medzi najvýznamnejšie úspechy zaraďuje ukončenie rekonštrukcie dvoch významných národných kultúrnych pamiatok v historickom centre – židovskej synagógy a historickej radnice. ,,Po niekoľkých desaťročiach budú opäť slúžiť ako multifunkčné priestory pre účely kultúry, výstavníctva, galérie a kultúrno-spoločenského využitia,“ dodala.

Ďalšie rekonštrukcie

V roku 2016 bude lučenecká samospráva podľa jej vyjadrenia pokračovať v investovaní do rozvoja mesta získavaním ďalších nájomných mestských bytov prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania. Investovať chcú aj do revitalizácie území a zón v historickom centre, ako i v mestskej časti Opatová. „Budeme tiež rekonštruovať ďalšie súvislé komunikácie a chodníky, riešiť parkovaciu politiku a budovať bezpečné detské ihriská v školách aj na verejných priestranstvách,“ priblížila Pivková a dodala, že mesto plánuje tiež postupne budovať ďalšie uzamykateľné a zastrešené kontajnerové stanovištia a rozširovať služby pre obyvateľov v oblasti elektronizácie služieb.

Medzi priority strategického významu nielen pre mesto Lučenec, ale aj pre celý región Novohrad, patrí podľa primátorky v prvom rade dobudovanie ďalšieho úseku rýchlostnej cesty R2 od Kriváňa až po Lovinobaňu.

„Ďalej je to vybudovanie obchvatu mesta, teda preložky štátnej cesty, ktorá nám vedie cez historické centrum. Značne tým zaťažuje dopravu v centre a znižuje aj kvalitu života obyvateľov. Budeme sa snažiť tiež o naplnenie priemyselného parku investormi, ktorí prinesú nové pracovné príležitosti,“ zdôraznila Pivková.

Centrum Novohradu s potenciálom

Ako spomenula na záver, Lučenec ako centrum Novohradu má potenciál na ďalší rozvoj a ide o mesto s bohatou históriou, tradičnou kultúrou a spoločenským životom. „Preto je pre nás aj naďalej dôležité a prioritné prezentovať na vysokej úrovni život našich ľudí cez tradičné kultúrne a spoločenské podujatia, ako sú fašiangy, trhy, jarmoky či hodovania, ale tiež medzinárodné festivaly a významné divadelné i športové podujatia,“ vymenovala primátorka s tým, že tieto oblasti môžu byť zaujímavé aj pre domácich a zahraničných turistov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM