Svet Zo zahraničia

Bilancia veľkonočných útokov na Srí Lanke: Medzi obeťami je aj 42 cudzincov

Srílanské úrady identifikovali 42 cudzincov medzi 253 ľuďmi zabitými počas série samovražedných bombových útokov cez veľkonočné sviatky. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov ministerstva zahraničných vecí.

Ilustračný obrázok k článku Bilancia veľkonočných útokov na Srí Lanke: Medzi obeťami je aj 42 cudzincov
23
Galéria
Zdroj: TASR

Ďalších 12 cudzincov je stále nezvestných a mohli by byť medzi neidentifikovanými telami v policajnej márnici v Kolombe. Päť zranených cudzincov je stále v nemocnici po tom, ako 21. apríla došlo k výbuchom v kostoloch a hoteloch, ku ktorým sa prihlásila skupina Islamský štát.

Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí bol najväčší počet spomedzi cudzích štátnych príslušníkov z Indie (11), Británie (6), Číny (4) a Dánska (3). Saudská Arábia, Španielsko a Turecko stratili po dvoch svojich občanoch a USA, Holandsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Japonsko a Bangladéš po jednom. Ďalších šesť osôb malo viac ako jedno občianstvo.

Úrady predtým informovali, že medzi obeťami bolo 40 cudzincov, ale nespresnili ich štátnu príslušnosť. Do vlasti zatiaľ vrátili pozostatky 25 cudzincov.

Identifikácia obetí v luxusných hoteloch bola ťažká, keďže mnoho tiel bolo zmrzačených.

Srílanská vláda vyhlásila po bombových útokoch výnimočný stav a zakázala dve džihádistické skupiny obviňované zo zodpovednosti za explózie.

Mnohí turisti opustili po útokoch krajinu. Niektoré štáty varovali pred cestovaním na Srí Lanku a počet zahraničných návštevníkov sa prudko znížil.

Srílanské ministerstvo financií očakáva v tomto roku 30-percentný pokles turistickej návštevnosti, čo bude viesť k zníženiu tržieb o približne 1,5 miliardy dolárov (1,3 mld. eur).

Foto: ilustračné

Bombové útoky na Srí Lanke
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM