Zo Slovenska

Bizarné prípady z poisťovní: V decembri riešia aj takéto kuriozity!

Záver decembra by mal byť počas sviatkov dňami pokoja a rozjímania, v praxi to často vyzerá inak.

Ilustračný obrázok k článku Bizarné prípady z poisťovní: V decembri riešia aj takéto kuriozity!
Zdroj: Reprofoto youtube.com

Práve v tomto období číhajú mnohé nástrahy typické pre toto obdobie. Požiare z adventných vencov, úrazy pri upratovaní, nervozita na cestách spojená s kolíziami vozidiel, ako aj spory s e-shopmi pri nákupe vianočných darčekov – to sú časté škody, ktoré poisťovne evidujú v adventnom a vianočnom období.

Kým v minulosti hasičov zamestnávali najmä požiare vianočných stromčekov na konci decembra, v posledných rokoch týchto škôd ubúda.

Práca pre hasičov

„Likvidátori Uniqa poisťovne riešili situáciu, pri ktorej klientka v domnienke, že sviečky na adventom venci uhasila, odišla z domu. Ako sa po pár hodinách ukázalo, sviečky horeli ďalej, a tak na majiteľku bytu čakalo nemilé prekvapenie v podobe horiaceho torza venca a obrusa so stolom. K uhoreniu iných kusov nábytku našťastie nedošlo, ale celý byt bol pokrytý množstvom popolčeka a kompletne zadymený,“ hovorí riaditeľka oddelenia komunikácie Uniqa Silvia Vlasková. Radí preto neodchádzať z domu, kým nie je istota, že sviečky nehoria.

Tiež treba dávať pozor pri nákupe elektrických sviečok pochybného pôvodu. Poisťovne každoročne likvidujú niekoľko požiarov spôsobených práve touto príčinou.

Pády z rebríka

Väčšina slovenských domácností absolvuje pred Vianocami doslova upratovací maratón a mnohí si chcú domov navyše slávnostne vyzdobiť.

Úrazy pri upratovaní sú po zraneniach z rekreačného športu druhé najfrekventova­nejšie vo voľnom čase, pričom dominuje práve obdobie decembra. Najrizikovejšie z nich sú pády z rebríkov pri vyzdobovaní domu či schovávaní vianočných darčekov.

Ak chcú ľudia svoj dom vianočne osvetliť, treba dávať pozor na prácu s elektrickým prúdom a skontrolovať si aj elektroinštaláciu. Okolo Vianoc a Nového roka sa vydávajú na cesty sviatoční vodiči, ktorí cestujú za rodinou a známymi.

Oheň a plamene

Podmienky na cestách pritom nie sú práve optimálne – skoro je tma, časté sú hmly alebo námraza. Sviatoční vodiči nemajú tak dobre zžité návyky, nereagujú tak rýchlo ako ostrieľaní vodiči. V období sviatkov preto eviduje poisťovňa až o štvrtinu viac stretov vozidiel a parkovacích škôd.

Prvé adventné škody hlásia aj klienti Allianz – SP. Horiace vence poškodili komody, obývačkové steny aj omietky. V jednom prípade výška škody presiahla 2000 eur.

Vlani v rámci „vianočných“ poistných udalostí riešila poisťovňa požiar, ktorý vznikol na verande z betlehemského svetla, ktoré si klient priniesol z kostola. Plameň zachytil záves a oheň sa rozšíril na verandu. Ďalší klient poisťovni nahlásil elektrický skrat a poškodenie spotrebičov. Skrat vznikol prepätím v zásuvkách potom, ako majiteľ domu pozapájal rôzne vianočné osvetlenia.

Poisťovňa, podľa hovorkyne Lucie Muthovej, počas sviatkov zaznamenala aj niekoľko úrazov. Klient dal v pivnici napúšťať vodu do vane pre vianočného kapra.

Pozabudol na ňu a keď si spomenul, voda už stekala po dlažbe. Pošmykol sa na mokrej dlažbe a zlomil si lakťovú kosť. Zo zranenia sa liečil až tri mesiace. Iný klient – vášnivý rybár – sa pred Vianocami vybral uloviť si vianočného kapra. Pri hodení udice si nešťastne zachytil háčik do očného viečka a spôsobil si reznú ranu oka.

Veľká potopa

Počas minuloročných vianočných a novoročných sviatkov poisťovňa Generali zaregistrovala približne 3000 poistných udalostí v celkovej hodnote viac ako 2,5 milióna eur.

Podľa hovorkyne Kataríny Kukurovej počas predvianočného a vianočného obdobia poisťovňa každoročne eviduje väčšie či menšie požiare spôsobené horiacimi sviečkami na adventnom venci, elektrickým vianočným osvetlením a pyrotechnikou. V súvislosti so zábavnou pyrotechnikou sú početné aj škody na zdraví.

„Už tradične sa počas Vianoc stretávame aj s vianočnými poistnými udalosťami, ako sú vytekajúce a pretekajúce vane či umývadlá, v ktorých nechali klienti plávať živé ryby. Z úrazového poistenia nám zasa klienti v tomto období hlásia popáleniny v súvislosti s manipuláciou s pyrotechnikou, ale aj popáleniny spôsobené pri pečení vianočných jedál. Výnimkou nie je ani zapichnutá kosť v hrdle či zdravotné problémy spojené s prejedaním sa. Keďže klienti zvyknú tráviť sviatky aj na horách, v súvislosti so zimnými športmi poisťovňa Generali eviduje početné zlomeniny končatín a podvrtnutia kĺbov,“ uzatvára Kukurová.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM