Aktualizované Správy Zo Slovenska

Blaha NEUSPEL: Prezidentku nesmie nazývať americkou agentkou, potvrdil súd

Blaha často hovorieval, že prezidentka je vlastizradkyňa ovládaná Spojenými štátmi. Nepochodil ani po odvolaní.

Ilustračný obrázok k článku Blaha NEUSPEL: Prezidentku nesmie nazývať americkou agentkou, potvrdil súd
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Krajský súd v Bratislave v plnom rozsahu potvrdil, že poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) protiprávne zasahuje do práv prezidentky Zuzany Čaputovej. Je povinný sa zdržať ďalších verbálnych útokov a šírenia nepravdivých informácií. Proti tomuto rozhodnutiu už nie je možné podať odvolanie. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

Prezidentka reaguje

„Ani v politike nie je sloboda prejavu bezbrehá a nie je možné ňou prikrývať hrubé lži a urážky. Verím, že tento verdikt pomôže našej politickej kultúre a vezmú si ho za svoje všetci, pre ktorých sa osočovanie stalo bežným politickým nástrojom,“ reagovala na rozhodnutie súdu prezidentka.

Čaputová na ochranu svojej osoby pred opakovanými vulgárnymi a slovnými útokmi poslanca uplatnila v marci inštitút neodkladného opatrenia. „Okresný súd Bratislava I poslancovi vtedy nariadil zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých tvrdení, že prezidentka SR je vlastizradkyňou, agentkou cudzích mocností alebo že má byť ovládaná Spojenými štátmi,“ priblížil Matej.

Nielen na Facebooku

Blaha podal proti tomuto opatreniu odvolanie, o ktorom Krajský súd v Bratislave vydal 21. júla rozhodnutie. „V ňom sa stotožnil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a v plnom rozsahu ho potvrdil,“ uviedol riaditeľ kancelárie.

Ako Matej priblížil, krajský súd v plnej miere súhlasil s odôvodnením vydaného neodkladného opatrenia a potvrdil, že v predmetných výrokoch poslanca Blahu absentuje vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností.

„Zákaz šírenia takýchto tvrdení pritom nie je obmedzený len na sociálne siete, ale na akékoľvek verejné vystúpenia alebo komunikáciu,“ do­dal.

Vymazané statusy

Krajský súd zároveň potvrdil, že nariadenie trvalého odstránenia častí viac ako dvoch desiatok statusov zverejnených na sociálnej sieti bolo odôvodnené a nepredstavovalo neprimeraný zásah do práv poslanca.

„Slovenské súdy potvrdili, že spôsob, akým Ľuboš Blaha vykonával slobodu prejavu, nebol súčasťou legitímneho politického dialógu a protiprávne zasahoval do práv prezidentky,“ uviedol Ján Lazur, partner kancelárie Taylor Wessing, ktorá zastupovala prezidentku pred súdom.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM