Správy Zo Slovenska

Bláznivé počasie! Kým na severe platia výstrahy pred poľadovicou a vetrom, juh čaká 14 °C

Na väčšine územia SR s výnimkou juhozápadu hrozí na cestách tvorba poľadovice. Aké bude počasie v najbližšie dni?

Ilustračný obrázok k článku Bláznivé počasie! Kým na severe platia výstrahy pred poľadovicou a vetrom, juh čaká 14 °C
Zdroj: TASR/Daniel Veselský/Patrik Koreň

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 1. stupňa, ktorá platí od 20.00 h do stredy (9. 2.) do 10.00 h. Šoféri z niektorých horských priechodov ako napríklad Čertovica hlásia už teraz zľadovatenú cestu.

Platia výstrahy

Do stredajšieho rána v prípade severného a stredného Slovenska naďalej platí upozornenie na silný nárazový vietor na horách, pričom pre oblasť Nízkych a Vysokých Tatier vydali meteorológovia zvýšenú výstrahu 2. stupňa. Na hrebeňoch môže vietor dosiahnuť krátkodobo silu orkánu, 135 – 160 km/h.

V oblastiach severného a stredného Slovenska je potrebné tiež do stredajšieho predpoludnia rátať s možnou tvorbou snehových jazykov.

Už v stredu do +14 °C

Dobré správy o vývoji počasia však prináša portál iMeteo. Už v stredu má byť v niektorých oblastiach Slovenska pomerne teplo. Ide najmä o južné a západné oblasti štátu, kde teplota môže vystúpiť od +8 °C do +14 °C.

Sever si však pôjde svoje. "Najmä na severe a východe treba počítať s mrholením alebo slabým dažďom. Vo vysokých polohách bude snežiť, upozorňujú odborníci spomenutého portálu.

Vo štvrtok treba podľa iMetea počítať s jasnejšou oblohou a teploty budú aj v Banskobystrickom kraji dosahovať od +9 °C do +14 °C. N severe bude oblačnosti stále dosť.

Následné ochladenie

Zima sa však zďaleka nekončí. „Už v piatok maximálne teploty vystúpia „len“ do +10 °C. Víkend prinesie ďalšie ochladenie. V noci budú teploty klesať k –15 °C a na severe bude treba počítať s celodenným mrazom,“ dodávajú odborníci z portálu iMeteo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM