Prokop Slováček Rôzne

Bobule nabité vitamínmi. Liečia, pomáhajú chudnúť, sú mimoriadne chutné

Drobné bobuľové ovocie je symbolom leta. Práve teraz dozrievajú černice, maliny, čučoriedky alebo aj brusnice. Čo ich spája a prečo sú také zdravé?

Ilustračný obrázok k článku Bobule nabité vitamínmi. Liečia, pomáhajú chudnúť, sú mimoriadne chutné
Zdroj: internet

Za všetky priaznivé a liečivé účinky bobuľového ovocia treba spomenúť dva najhlavnejšie. Sú plné vitamínov a tiež antioxidantov, ktoré sú najlepšou prevenciou pred vznikom rakoviny. Ak ich zjete čerstvé, dostanete do tela najviac účinných látok, ale môžete si ich aj zamraziť, alebo vysušiť. Počas zimy ich môžete pridávať do jogurtov, smoothie, alebo ich len tak „mlsať“.

Že by liek na obezitu?

Vedci nedávno prišli ešte s jednou, veľmi lákavou teóriou, ktorá by mohla zaujať všetkých tých, ktorí sa snažia zhodiť nejaké to „kilečko“ navyše. Už okolo 340 gramov bobuľového ovocia denne by mohlo pomôcť pri chudnutí.

V dobrom slova zmysle za to môže látka resveratrol, nájdená vo väčšine bobuľového ovocia. Pokusy na myšiach potvrdili, že ak im ho podávali, aj napriek vysokému obsahu tuku v strave tieto myši nadobudli až o 40 percent nižšiu hmotnosť ako zvieratá, ktorým túto látku nedostávali.

A vraj aj iné, tzv. polyfenolové látky v bobuľovom ovocí majú podobné schopnosti. „Polyfenoly v ovocí, zvyšujú množstvo génu, ktorý zvyšuje oxidáciu tukov v potrave, takže telo nebude preťažené. Menia biely tuk na hnedý, ktorý spaľuje tuky, aby udržal telo v rovnováhe. Pomáha teda v prevencii obezity a metabolických dysfunkciách,“ vysvetľujú vedci.

Čučoriedky – dobré na zrak i hnačku

Majú vysoký obsah antioxidantov, nevynímajúc vitamín C a tak sú skvelým obranným štítom pred voľnými radikálmi, vírusmi a baktériami. Majú výrazný vplyv na zlepšenie zraku, čo potvrdili aj vedecké výskumy. Podobne ako pozitívny vplyv čučoriedok na zdravie diabetikov.

Už po mnoho generácií ich liečitelia využívajú pri črevných poruchách. Zastavujú hnačku, pomáhajú dezinfikovať črevnú sliznicu. Je jedno, či ich v takomto prípade zjete čerstvé, sušené, alebo zavárané.

Prečítajte si aj: Červený melón je superpotravina. Lieči a zlepšuje erekciu + RECEPT

Maliny – plné vlákniny, dobré na opaľovanie

Sú maličké, no majú obrovský podiel vlákniny. Sú jedným z najlepších zdrojov kyseliny elagovej na svete. Tá potláča rast nádorov. Maliny tiež detoxikujú telo a prečisťujú tráviaci systém.

Malinový olej sa používa aj ako prírodný opaľovací krém. Výťažok zo semien môže mať ochranný faktor až 50, takže ním pokojne nahradíte chemické prípravky, ktoré síce chránia, ale dodatočne organizmus zaťažujú.

Mohlo by vás zaujímať: Na slnku zdravo, ale bez chémie. Čím nahradíte klasický opaľovací krém?

Černice – liek na všetko

Černice vám pomôžu s chudnutím, zbavia vás hnačky, zlepšia imunitu a fungovanie mozgu. Tiež sú plné vitamínov, antioxidantov a farbív, ktoré spoločne majú protirakovinotvorný účinok.

Vďaka vysokému obsahu draslíka, horčíka a kyseliny listovej sú dobré proti stresu a tiež majú veľa vlákniny. Rovnako ako maliny sú silným zdrojom kyseliny elagovej, ktorá potláča rast nádorov.

Brusnice – liečia hlavne močové cesty

Každý, kto mal niekedy zápal močových ciest, si pamätá nepríjemné štípanie na intímnych miestach a z toho prameniace nutkavé opakované chodenie na záchod. Čerstvé brusnice v tomto smere pôsobia ako prevencia pred zápalmi močových ciest. Koncentrované veľké množstvo účinnej protizápalovej látky ukryté v jednej tablete dokáže zápal účinne liečiť. Chémiu nepotrebujete.

Brusnice sú aj plné vitamínu A, E a C, železa, vápnika, draslíka a antioxidantov. Znižujú hladinu cholesterolu aj krvného cukru, sú dobrou prevenciou proti zanášaniu tepien.

Prečítajte si aj: Kvety na zjedenie. Viete, ktoré môžete použiť v kuchyni a načo?

Bobule nabité vitamínmi. Liečia, pomáhajú chudnúť, sú mimoriadne chutné
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM