MI Zo Slovenska

Bohatý Bratislavčan, chudobný východniar? Tu je veľká pravda o našich PLATOCH!

Až polovica ľudí na Slovensku dostane mesačne na účet výplatu menšiu ako 830 eur. Je to veľa alebo málo? To záleží od toho, kde žijete a čo robíte.

Ilustračný obrázok k článku Bohatý Bratislavčan, chudobný východniar? Tu je veľká pravda o našich PLATOCH!
Zdroj: TASR/AP

Portál platy.sk z portfólia spoločnosti Profesia urobil veľkú analýzu slovenských platov. Vyplýva z nej, že napriek pandémii sa mediánový, teda stredový plat na Slovensku v minulom roku zvýšil na 1081 eur. V roku 2019 to bolo len 1009 eur. Porovnajte svoju mzdu s tým, koľko najčastejšie zarábajú ľudia vo vašom regióne.

Najčastejšia mzda

Ak máte na výplatnej páske aspoň 1081 eur v hrubom, môžete si gratulovať. Celá polovica ľudí na Slovensku totiž zarába menej. V čistom to predstavuje 830 eur. Koľko však zarábajú tí najchudobnejší a najbohatší?

„Podľa analýzy je na Slovensku desatina Slovákov so základným platom nižším ako je 714 eur v hrubom. Rovnako desatina ľudí na opačnom konci rebríčka však zarába viac ako 1917 eur mesačne,“ píše portál platy.sk.

Ak by ste chceli vedieť, na akú profesiu ste sa mali dať, aby ste zarábali viac, pomôže vám analýza platov podľa povolaní. Veľké prekvapenia nečakajte.

„Generálny riaditeľ si mesačne polepší v priemere o 5046 eur, riaditeľ IT o 4202 eur a IT architekt zarába v priemere 3214 eur,“ uvádza portál.

Na opačnom konci platového rebríčka sú najmenej kvalifikované pozície. Upratovačka zarobí v priemere 634 eur a vrátnik 683 eur.

Regionálne rozdiely

Výška mzdy závisí predovšetkým od regiónu, v ktorom žijete. Na Slovensku sú tieto regionálne rozdiely naozaj priepastné. Treba však dodať, že rovnako hlboké sú aj rozdiely v životných nákladoch, najmä v cenách bytov.

„Bratislavský kraj vyzerá v porovnaní so zostatkom Slovenska ako iná krajina. Iba polovica zamestnancov v hlavnom meste a okolí má základnú mzdu pod 1500 eur,“ približuje platy.sk.

Pre lepšiu ilustráciu poslúži príklad najlepšie zarábajúcich. „Plat nad 2300 eur má v bratislavskom regióne viac ako 16 percent ľudí. V Prešovskom kraji sú takéto mzdy iba pre vyvolených. Ide o necelé dve percentá zamestnancov.“

Zvyšok Slovenska už je viac-menej porovnateľný. Mediánový plat, ktorý predstavuje stredovú hodnotu v pomyselnom platovom rebríčku, sa pohybuje okolo tisícky.

Bratislavský kraj má mediánový plat 1500 eur, nasleduje Trnavský a Košický kraj 1100 eur a v tesnom závese sú ľudia z Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja so sumou 1050 eur. Tisícku v hrubom zarábajú v Žilinskom a Banskobystrickom kraji a na chvoste rebríčka je Prešovský kraj so sumou 936 eur.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM