Správy Zo Slovenska

Boj ovocinárov s mrazmi: Vo Veselom zachraňovali úrodu aj vrtuľníkom, VIDEO

Mimoriadne chladná noc bola pre pestovateľov ovocia hrozbou. Ovocinári vo Veselom pri Piešťanoch zachraňovali úrodu pred mrazmi aj vrtuľníkom.

Zdroj: Dnes24.sk

Noc z pondelka 15.4. na utorok bola pre pestovateľov ovocia mimoriadne chladná, keď bola nameraná najnižšia teplota mínus 5,2 stupňa Celzia. Aj preto museli pri záchrane úrody použiť okrem kahancov aj vrtuľník.

Náklady na jednu noc, počas ktorej pestovatelia používajú kahance, parafínové siete, peletové škatule a vrtuľníky sa pohybujú od 50 000 do 100 000 eur. „Záleží od toho, či použijeme aj vrtuľník. Pri takej teplote, aká bola túto noc, sme ho nasadili. Pomáha stláčať teplý vzduch nižšie k zemi,“ vysvetlil konateľ spoločnosti Plantex Marián Varga.

Spoločnosť v intenzívnych sadoch o rozlohe približne 144 hektárov pestuje viac odrôd jabloní, marhúľ, broskýň, sliviek a hrušiek. „Ak sa protimrazová ochrana začne robiť neskoro, klesá nám nielen úroda, ale aj kvalita. Ak je napríklad jablko vizuálne poškodené, stráca pre producenta výrazne na cene, v číslach ide suma z 50 až na desať centov za kilogram, čo je pre dodávateľa tragédia,“ doplnil konateľ firmy.

Najúčinnejšou formou ochrany je protimrazová závlaha. „Princíp závlahy funguje tak, že pokiaľ kvapká voda, ktorá má približne desať stupňov, odovzdáva svoje teplo do okolia. Ak je aj desať stupňov pod nulou, ale dodávate vodu, stále sa teplota pohybuje pri nula stupňoch,“ doplnil Varga.

Ako ďalej doplnil, proti mrazom pomáha aj vykosenie trávnika. Momentálne prebieha takisto výskum polymérov, ktorými sa natrie rastlina a tá následne získa vyššiu odolnosť voči mrazu.

Ovocinári vo Veselom pri Piešťanoch zachraňovali úrodu pred mrazmi aj vrtuľníkom
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM