Lucia Lauková Regióny

Boj proti hazardu v Nitre pokračuje: Radnica čelí protestu prokurátora

Posledná herňa by mala pod Zoborom zaniknúť v roku 2024. Rozhodli o tom poslanci ešte v júni tohto roku. Boj s hazardom však pokračuje.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti hazardu v Nitre pokračuje: Radnica čelí protestu prokurátora
4
Galéria

Prijatím všeobecne záväzného nariadenia v júni, ktoré zakázalo herne a kasína v Nitre, boj proti hazardu neskončil. K zákazu hazardu pod Zoborom viedla petícia, ktorú podpísalo viac ako dvadsaťtisíc obyvateľov mesta.

Nitrianska radnica aktuálne čelí protestu prokurátora. „Voči rozhodnutiu mestského zastupiteľstva sa postavila hazardná lobby, ktorá podala podnet na krajskú prokuratúru a tá následne podala protest na Mestský úrad v Nitre,“ tvrdí Henrich Varga, poradca pre komunikáciu.

„Vidím za tým jednoznačnú snahu hazardnej mafie pošliapať hlasy desiatok tisíc Nitranov. Zatiaľ čo nám všetkým ide o zdravie ľudí a fungujúce rodiny, im ide len a len o plné vrecká,” povedal primátor Nitry Marek Hattas. 

Sčítanie podpisov

Prokurátor podľa Henricha Vargu, poradcu pre komunikáciu, vyčíta mestu, že nedostatočne spočítalo podpisy pod petíciou, čo predstavitelia mesta jednoznačne odmietajú. „Podľa právneho oddelenia mestského úradu v Nitre zákon o hazardných hrách bližšie nešpecifikuje, akým spôsobom majú byť hlasy spočítané,“ oponuje Henrich Varga.

Mesto Nitra podľa Henricha Vargu petičné hárky a podpisy spočítalo a ešte nad rámec zákona vybralo vzorku 1300 podpisov a overilo ich chybovosť. “Na decembrovom mestskom zastupiteľstve predložím uznesenie, ktoré protestu prokurátora nevyhovie,” dopĺňa primátor Hattas. 

Snaha o zmenu zákona

Mesto hovorí o náročnom boji. Ako príklad uvádza dianie v hlavnom meste, kde aktivisti ohlásili novú petíciu za zákaz hazardu. Pritom v roku 2015 vyzbierali od obyvateľov Bratislavy takmer stotisíc podpisov.

„S tvrdým hazardom sa rozhodli skoncovať aj v ďalších mestách, napríklad vo Vrábľoch, Ružomberku, Levoči a v ďalších menších mestách. Aj tu sa dajú očakávať ataky zo strany hazardnej mafie na nezákonnosť ich postupov,“ myslí si Henrich Varga.

Radnica pripomína, že nespokojnosť s legislatívou vyjadrili aj primátori krajských miest. „Podľa nich uberá možnosť samosprávam regulovať hazard. Kritizujú hlavne podmienku petície, ktorá je potrebná na to, aby mohlo mesto alebo obec o zákaze vôbec rokovať,“ pokračuje poradca pre komunikáciu Henrich Varga.

Podmienkou je, že pod petíciu sa musí podpísať 30 percent obyvateľov. „Zákon, ktorý schválil parlament je zlý. Je to akoby nám hádzali polená pod nohy. Mojou snahou, rovnako ako aj mojich kolegov primátorov bude, aby sa tento zákon zmenil a mestá mohli o svojom osude rozhodovať slobodne,” dodal primátor Nitry Marek Hattas.  

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a In­stagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Nitry a okolia.

Mimoriadne rokovanie poslancov mestského zastupiteľstva, 14. júna v Nitre
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM