Peter Simon Ostatné športy

Bojovník Marián Lipták (30) z Rožňavy: Ulica nie je miesto, kde by sa malo bojovať! FOTO

Vyspovedali sme Mariána Liptáka z Rožňavy, ktorý sa venuje bojovému športu. Začínal s karate, momentálne zápasí v MMA (zmiešané bojové umenie). Prečítajte si zaujímavosti z jeho života, ktoré nám prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Bojovník Marián Lipták (30) z Rožňavy: Ulica nie je miesto, kde by sa malo bojovať! FOTO
8
Galéria
Zdroj: Marián Lipták

Pochádza z malej dedinky pri Rožňave, istý čas žil v Košiciach aj v Bratislave a momentálne sa opäť vrátil do nášho mesta. Reč je o športovcovi Mariánovi Liptákovi (30), ktorý sa venuje bojovým športom. Ako nám na úvod prezradil, vo svojom pracovnom živote sa venuje podnikaniu v oblasti vzdelávania a projektového manažmentu. To, že je človekom s veľkým srdom, dokazujú aj jeho neziskové činnosti, kde pomáha hlavne tým, ktorí si sami pomôcť nedokážu – deťom, zvieratám a dbá o životné prostredie. My sme Mariána vyspovedali. Prečítajte si rozhovor s týmto Rožňavčanom.

-Ako si sa vlastne k tomuto športu dostal, čo Ťa motivovalo?
Začiatky boli na základnej škole v Štítniku. Tam som sa začal venovať karate, a to je to, ako som sa vlastne dostal k bojovým športom. Bojové športy sú o disciplíne, sebaovládaní, pokore, rešpekte a neustálom zdokonaľovaní na mentálnej aj fyzickej úrovni. To je to, čo ma na tomto športe motivuje. Nie je za tým žiadna osoba, ani nič podobného. Je to proste životný štýl, ktorý keď vyskúšaš, tak už neprestaneš. V bojových športoch sa nesmejeme slabším, alebo nemotorným.Tu im pomáhame, aby sa zdokonaľovali.

-Akému konkrétnemu športu sa vlastne venuješ?
Aktuálne sa venujem MMA (zmiešané bojové umenie), kde sa používajú efektívne techniky z rôznych bojových športov, čo zahŕňa napríklad BJJ (Brazilske jiu jitsu ), Grécko-rímske zápasenie, wrestling, grapling, box, kick box, thajsky box, tradičné jiu jitsu, judo. V MMA sa trénuje hlavne to, čo sa dá použiť v skutočnom súboji.

-V akej váhovej kategórii súťažíš?
Súťažím v ťažkej váhe, čiže do 120 kg. To je taká moja parádna zápasová váha, tým parádna myslím to, kedy sa naozaj dobre cítim je okolo 112 kg. Aktuálne mám približne 130 kg, objemovka (úsmev).

-Si zápasník, s akými ohlasmi sa stretávaš zo svojho okolia?
Keďže by si na prvý pohľad a možno ani na ďalší nepovedal, že sa venujem bojovým športom, tak, keď na to ľudia prídu, spočiatku ani neuveria. Ich ohlas je: To naozaj sa chodíš mlátiť do klietky?

-Je tento šport len o bezhlavom udieraní do súpera, alebo o niečom úplne inom?
Tento šport je o ovládaní bojových umení s dôrazom na to umenie. Nemá to nič spoločné s bezhlavosťou. Bojové umenie/športy sú hlavne, ako som už spomínal, o disciplíne, tréningu a aj o zlepšovaní seba samého vo všetkých aspektoch. To viac v tom objaví každý, kto sa začne venovať nejakému takémuto bojovému umeniu.

-Aké sú tvoje prednosti pred súperom?
Prednosti…, keď tak nad tým premýšľam, tak asi by som povedal, sila. Som chlapec z dediny takže asi tá sila a možno aj to, že dokážem s rozumom využívať všetky aspekty boja, ktoré MMA, ako veľmi komplexný šport ponúka v samotnom zápase.

-Koľko trénuješ? Je ten tréning náročný?
Keď mám pred zápasom, tak trénujem dvojfázovo, to znamená, že ráno vstanem, idem na tréning, potom do práce, po práci venuješ aspoň chvíľu rodine a potom ideš na ďalší tréning. Následne spať a ráno opäť rovnako ako predchádzajúci deň. Toto opakuješ 5 –6 dní v týždni.

Tréningy sú rôzne, podľa toho v akej fáze prípravy sa nachádzam. Niektoré sú zamerané na silu, iné na výbušnosť, ďalšie na techniku, kondíciu a samozrejme sparingy (cvičný zápas). Náročnosť tréningu musí byť vysoká, keďže samotný zápas môže trvať až 25 minút (titulové zápasy). Štandardný trvá 3 kolá a každé z nich 5 minút. MMA je aj o perfektnej fyzickej kondícii a sám zažívam na tréningoch chalanov, ktorí pravidelne chodia do fitka, robia „kardio“ – behajú, bicyklujú, dvíhajú železá, a moje tréningy nezvládajú. To je len pre ilustráciu náročnosti tréningu. Nikoho som tým nechcel uraziť a ani dehonestovať iné športy, no je to naozaj náročné.

-Hovorí sa, že kto zápasí je naozaj inteligentný a nenechá sa len tak vyprovokovať.
Jednoznačne áno, samozrejme vždy a všade budú existovať aj výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo. Je to o tej disciplíne a o tom, že si tréningom a zápasmi naučil zachovať si určitý stupeň premýšľania aj vo vypätých situáciách.

-Zažil si už moment, keď si si povedal, že s tým končíš?
Ani nie. Vždy nadávam, keď ma po zápase všetko bolí, a hovorím si, že som už na to asi starý, ale to ma veľmi rýchlo potom prejde (úsmev).

-Aké sú tvoje doterajšie najväčšie úspechy?
V roku 2018 som sa stal šampiónom v ťažkej váhe medzinárodnej ligy KSL. Porazil som aj vicemajstra Európy v MMA, veľmi šikovného bojovníka, to bolo v roku 2017. Jednoznačne ma baví zlepšovať sa, a to že si sa zlepšil zistíš potom len v zápase, keďže si stále vyžaduješ ťažších súperov.

-Trošku z iného súdka… Využil si svoju silu niekedy aj na ulici?

Takýmto veciam sa vyhýbam veľkým oblúkom. Ulica nie je miesto, kde by sa malo bojovať. Po ulici sa má chodiť. Keď niekto chce bojovať, tak kľudne môžeme ísť do ringu. Inde to podľa mňa určite nepatrí.

-Aké sú tvoje plány ohľadom športu na ďalší rok?
V roku 2019 ma čaká obhajoba môjho opasku šampióna v KSL ,a keď sa budem dobre cítiť a budem mať hlavne čas na ďalšiu prípravu, tak chcem ešte stihnúť nejaké zápasy.

-Aké sú tvoje záľuby a záujmy okrem športu?
Určite rodina, priatelia a rýchle autá. Na záver by som chcel doplniť pozvánku na tréningy, ktoré prebiehajú vo Fitštúdiu v Rožňave, pre každého, kto chce svoju myseľ a ducha držať v dokonalej kondícii :)

Obrazom: MMA - Marián Lipták v Rožňavy
8
Galéria
Zdroj: Marián Lipták
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM