Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Bol obeťou šikany a chcel zabiť vlastnú babičku: Kto je BRUTÁLNY VRAH DETÍ z Texasu?

Len osemnásťročný mladík má na svedomí vyše dvadsať životov. Salvador bol vraj vždy iný ako jeho rovesníci.

Ilustračný obrázok k článku Bol obeťou šikany a chcel zabiť vlastnú babičku: Kto je BRUTÁLNY VRAH DETÍ z Texasu?
5
Galéria

Svet obletela šokujúca správa o vražednom besnení mladíka na hispánskej základnej škole v Texase. Žiaľ, streľby na školách sú v USA pomerne častým javom. Spomínaný prípad však patrí medzi tie najbrutálnejšie. Po vyčíňaní mladého vraha zahynulo 19 detí vo veku sedem až desať rokov a dvaja pedagógovia.

Samotár s rečovou vadou

Strelcom mal byť podľa svetových médií Salvador Ramos, osemnásťročný mladík so zvláštnou povahou a záľubou v zbraniach. Útočník tragédiu sám neprežil, počas zásahu ho zastrelili policajti. Na prípad reagovalo aj americké Národné združenie držiteľov zbraní (NRA), ktoré vraha označilo za „osamelého a vyšinutého zločinca“.

Podľa portálu Dailymail bol Salvator utiahnutý tínedžer, ktorý sa stretával s výsmechom a šikanou zo strany rovesníkov. Vysmievali sa mu kvôli jeho rečovej vade a tiež zvyku líčiť si oči.

Mladík ešte nedávno pracoval v bistre Wendy’s. Manažér prevádzky pre The New York Times uviedol, že Salvador sa s kolegami nepriatelil a nikto v kolektíve ho skutočne nepoznal.

Streľba na babičku

Dailymail tiež píše, že ešte pred tragédiou v škole mal Salvador konflikt so svojou starou mamou, ktorú mal postreliť. Žena skončila v nemocnici. Dôvodom ich hádky vraj boli jeho študijné neúspechy.

Chlapec bol fanúšikom zbraní, čo dokazovalo aj jeho správanie na sociálnych sieťach. Na Instagrame zverejňoval fotky zbraní a nábojov. Po identifikácii útočníka však americká polícia účet skryla. Jeho profil vyšetrovatelia skúmajú v súvislosti s objasnením motívu vrážd.

Otázka držby zbraní

Stanovisko amerického združenia držiteľov zbraní prišlo po najnovšej vlne kritiky na jeho adresu v súvislosti s presadzovaním práv nositeľov zbraní. Združenie v krátkom vyhlásení vyjadrilo súcit s obeťami streľby. Uviedlo tiež, že sa zaviazalo k „zabezpečeniu škôl“ v krajine, neriešilo však skutočnosť, že iba 18-ročný páchateľ si bol schopný legálne zadovážiť útočnú pušku, ktorú následne použil pri útoku, konštatuje AFP.

Situáciu komentovala aj Organizácia Spojených národov (OSN), ktorá vidí dovôd udalosti v dostupnosti zbraní v USA. „Keď sú zbrane dostupné, dochádza k násiliu a cenu za to platia civilisti,“ povedal v stredu hovorca OSN Stéphane Dujarric v New Yorku.

K streľbe na škole v texaskom meste Uvalde došlo v utorok. Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov. Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM