Cestovanie

Boli ste v TÝCHTO rizikových krajinách? Hygienici vyzývajú, aby ste sa urýchlene prihlásili

Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň pracuje na zmene vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach.

Ilustračný obrázok k článku Boli ste v TÝCHTO rizikových krajinách? Hygienici vyzývajú, aby ste sa urýchlene prihlásili
Zdroj: TASR/AP

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyzýva ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili potencionálne rizikové krajiny v súvislosti s novoobjaveným variantom nového koronavírusu omikron, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk.

Neodignorujte to

Občanov žiada, aby výzvu brali vážne a neodignorovali ju. Úrad zároveň pripravuje novú vyhlášku, ktorá upravuje režim na hraniciach. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

„Je potrebné uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, v ktorom sa osoba aktuálne zdržuje. Kontaktuje vás príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva a určí ďalší postup,“ uviedla Račková.

Medzi potenciálne rizikovými krajinami je Juhoafrická republika, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong či Seychely.

Zmena vyhlášky

Osobám, ktoré za posledných 14 dní navštívili tieto krajiny, ako aj členom ich spoločnej domácnosti ÚVZ dôrazne odporúča, aby minimalizovali kontakty na minimum, a to bez ohľadu na svoj očkovací status.

„Prispôsobujeme aj organizáciu sekvenovania vzoriek a rozširujeme kapacity tak, aby všetky pozitívne vzorky od ľudí, ktorí prišli z uvedených krajín, boli sekvenované prioritne,“ doplnila Račková.

Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň pracuje na zmene vyhlášky, ktorá upravuje režim na hraniciach. Z pohľadu domácej izolácie a následného testovania sa v nej stanovia presné podmienky pre osoby prichádzajúce z uvedených krajín.

Do vydania novej vyhlášky žiada dodržiavať platné opatrenia po príchode zo zahraničia, ako aj pri pobyte na Slovensku.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok (26. 11.) označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za „variant vyvolávajúci znepokojenie“. Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM