Zo Slovenska

Botanickú záhradu v Tatranskej Lomnici už zatvorili: V lete ju navštívilo takmer 14 000 ľudí

Uplynulý víkend mali návštevníci poslednú príležitosť vidieť Expozíciu tatranskej prírody, ktorú v Tatranskej Lomnici prevádzkujú Štátne lesy Tatranského národného parku.

Ilustračný obrázok k článku Botanickú záhradu v Tatranskej Lomnici už zatvorili: V lete ju navštívilo takmer 14 000 ľudí
Zdroj: ŠL TANAPu

Martina Petránová zo ŠL TANAP-u upozornila, že od pondelka je botanická záhrada zatvorená a spoznávať vzácne druhy tatranskej flóry tak budú môcť záujemcovia opäť až v máji na budúci rok.

Takmer 14 tisíc návštevníkov

Počas uplynulých štyroch mesiacov si prehliadku expozície nenechalo ujsť takmer 14 000 návštev­níkov, ich počet stúpol oproti vlaňajšej sezóne o 500. „Silné boli predovšetkým mesiace jún a júl, keď si botanickú záhradu pozrela viac ako polovica z celkového počtu návštevníkov. Zatiaľ čo júnu dominovali školské výlety, v júli to boli prevažne rodiny s deťmi,“ zhodnotila tohtoročnú návštevnosť vedúca expozície Janka Černická.

Viac ako 300 druhov…

Na ploche 3,2 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach už tradične obdivovať viac ako 300 druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast, až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. „Väčšina kvietkov má svoje optimum v máji a júni, ale ešte aj v septembri nám kvitli, napríklad astra spišská či skalničník srstnatý. Sporadicky sa stáva, že ešte v tomto období dokážu v našich podmienkach druhýkrát zakvitnúť i rôzne druhy zvončekov, kuričiek a aj devätorník,“ doplnila Černická.

Vybrané druhy kvetov a drevín si mohli návštevníci priamo v botanickej záhrade aj kúpiť. Dokopy sa počas tejto sezóny predalo viac ako 3 500 kusov sadeničiek rastlín, približne stovka kusov sadeníc stromov a cez 300 kusov semien. „Podobne ako po minulé roky, aj tentoraz bol najväčší záujem o plesnivec alpínsky, z ktorého sme predali 355 kusov. Návštevníci si pochvaľovali, keďže tento rok rastlinky boli výnimočne veľké, dokonca sa predávali vo veľkých črepníkoch. V kurze však boli už tradične aj horec Clusiov, dryádka osemlupienková, rôzne druhy kuričiek a skalničníkov,“ konkretizovala vedúca expozície.

Príprava na prezimovanie

Hoci je botanická záhrada už pre návštevníkov zatvorená, jej zamestnanci majú podľa Černickej plné ruky práce. Celý areál musia pripraviť na prezimovanie, už koncom októbra začnú vysievať semienka rastlín, aby návštevníci mali čo obdivovať počas budúcej sezóny. „Tým, že jar bola pomerne chladná a jún upršaný, v porovnaní s minulým rokom nie je toľko semien. Určite sa ale netreba báť toho, že by v botanickej záhrade nebolo čo obdivovať,“ uzatvorila Černická.

Videli ste tieto zábery? Nedávny pietny akt kladenia vencov v Poprade pri príležitosti 75. výročia SNP.

Pietny akt kladenia vencov v Poprade pri príležitosti 75. výročia SNP
6
Galéria

Hl. foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM