Regióny

Takmer 10-tisíc eur zmierni ťažké osudy rodín v Prešovskom kraji

Benefičný bowlingový turnaj o Putovný pohár predsedu Prešovského samosprávneho kraja opäť pomáhal.

Ilustračný obrázok k článku Takmer 10-tisíc eur zmierni ťažké osudy rodín v Prešovskom kraji
Zdroj: pixabay

Vďaka jeho benefičnému poslaniu sa v pondelok 12. marca podarilo prerozdeliť 9 800 eur medzi štrnásť rodín z regiónu, ktoré sa ocitli v zložitých životných situáciách. Podujatie, ktoré sa konalo v spolupráci so spoločnosťou 4 SPORT už po jedenásty raz, podporili mnohé významné osobnosti z celého kraja.

Bowlingový turnaj mal aj tentoraz charitatívny podtext. Jeho poslaním bolo zmierniť nepriazeň osudu jednotlivcov i rodinám finančným príspevkom a adresovať ho tým, ktorí sú na pomoc odkázaní.

„Je ťažké čo i len počuť, predstaviť si životné príbehy takto skúšaných ľudí, nie to ich prežiť. Hoci naša ponúknutá pomoc často nevyrieši a nezvráti nepriazeň osudu, snáď aspoň prinesie nádej v dobrých ľudí, ktorí sa stretli aj na tomto benefičnom turnaji. Som rád, že** ľudská spolupatričnosť tu funguje. Nikto na tomto svete by sa nemal cítiť osamotený vo svojich starostiach či problémoch,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Na turnaji sa podarilo na štartovnom vyzbierať 9 800 eur, ktoré sa prerozdelili medzi 14 rodín, predovšetkým medzi deti a mladých ľudí z rôznych kútov regiónu. Prijímatelia, všetci s ťažkými zdravotnými komplikáciami, si prevzali po 700 eur.

Bowlingového turnaja s charitatívnym podtextom sa zúčastnili desiatky známych osobností verejného, spoločenského života, ale aj podnikateľskej verejnosti nielen z Prešova, ale z celého kraja. V prešovskom Bowlingu pri Trati pre dobrú vec zápolilo dovedna 23 družstiev.

Okrem Prešovského samosprávneho kraja, súťažili tímy za mestá Prešov, Svit, ale i Prešovská univerzita a novinári. Hrali aj zástupcovia viacerých spoločností a podnikateľských subjektov, ako napríklad Metrostav, Movyrob, Unistav, Arprog, CMR, JUST poisťovňa, Ibeg, Rakystav, Louma a Tampex. Do bojov zasiahlo aj občianske združenie Via Magna z Vranova nad Topľov.

Benefičný bowlingový turnaj predsedu PSK pomáhal už po jedenástykrát. Doteraz sa na ňom prerozdelilo spolu takmer 58-tisíc eur pre 56 príjemcov či rodín.

Príjemcovia výťažku 11. ročníka

Mária Novotná, Tulčík, okres Prešov. Účel: Rehabilitácia v Adeli Medical centre Piešťany

Päťročná Mária trpí od 3 rokov Rasmussenovou encefalitídou, veľmi zriedkavým a ťažko liečiteľným ochorením, ktoré postihuje mozog. Príčiny ochorenia nie sú jasné. Mária má za sebou ťažkú operáciu v Prahe, ktorá jej umožnila žiť aspoň s jednou časťou mozgu. Zostala však po nej ležiaca, odkázaná na rehabilitáciu, ktorá by ju aspoň čiastočne vrátila do života.

Karol Richnavský, Prešov. Účel: Zakúpenie ortopedického matraca a špeciálnej autosedačky

Sedemročný Karolko má Downov syndróm a chodí do špeciálnej základnej školy. Okrem špeciálnej starostlivosti, ktoré si vyžaduje toto vrodené vývojové ochorenie, má zníženú imunitu, ktorá mu spôsobuje ďalšie zdravotné ťažkosti.

Šimon Saraka, Rudľov, okres Vranov n/T. Účel: Repasovanie načúvacej pomôcky

Žiak 5. triedy má od narodenia 100 % hluchotu. Dorozumieva sa pomocou načúvacej pomôcky, ktorú je ale nutné 2× do roka repasovať. Táto renovácia je pomerne nákladná a pre rodinný rozpočet aj veľmi zaťažujúca.

Dávid Žido, Stakčín, okres Snina. Účel: Príspevok na operačný zákrok v Kladne (ČR)

14-ročný predčasne narodený Dávid má za sebou viacero náročných operačných zákrokov. Jeho ľavá noha je slabšia, ľavú ruku vôbec nepoužíva a chôdza je nestabilná a nesúmerná. Jeho zdravotný stav si žiada ďalšiu operáciu, tentoraz bedrového kĺbu.

Timotej a Alex Stanovčákoví, Ľubiša, okres Humenné. Účel: Rehabilitácia v centre Svetielko v Prešove.

Timotej a Alex sa narodili predčasne. Majú detskú mozgovú obrnu a postihnuté dolné i horné končatiny. Chlapci nechodia a na presun používajú invalidné vozíky. Navštevujú špeciálnu základnú školu, sú štvrtáci.  

Sebastián Šelep, Kežmarok. Účel: Zakúpenie vertikalizačného zariadenia LiwCare baffin automatic.

3,5-ročný Sebastián sa narodil s poruchou vo vývoji mozgových štruktúr, k tomu sa pridružili aj ďalšie zdravotné problémy. Pre tieto komplikácie výrazne zaostáva v motorickom vývoji. Je s ním ťažká manipulácia, ktorú by rodičom uľahčilo špeciálne multifunkčné zariadenie na zvislé polohovanie synčeka.

Adam Vasičkanin, Raslavice, okres Bardejov. Účel: Rehabilitácia v Adeli Medical centre Piešťany.

Adamko má štyri roky a je z dvojčiat. Trpí zmiešanou formou detskej cerebrálnej parézy. Poškodenie mozgu mu zatiaľ znemožňuje samostatnú chôdzu. Pre zlepšenie stavu sú nevyhnutné pravidelné rehabilitácie, ktoré sú pre rodinu s piatimi deťmi finančne neúnosné.

Daniel Roháč, Medzilaborce. Účel: Rehabilitácia v Adeli Medical centre Piešťany.

Daniel má 9 rokov, nechodí a nerozpráva. Spôsobila to mozgová obrna, ku ktorej sa pridružila epilepsia. Napriek ťažkému zdravotnému stavu má Daniel obrovskú chuť do života, teší sa najmä televíznym rozprávkam.

Leyla Tasli, Stropkov. Účel: Zakúpenie reverzného chodítka.

6– ročná Leyla prekonala detskú mozgovú obrnu. Zákerná choroba jej spôsobila veľký fyzický hendikep a znemožnila jej samostatne chodiť. Vo vývoji zaostáva za svojimi rovesníkmi. O to s väčšou radosťou si prezerá knihy a hlavne obrázky.

Adriana Matysová, Svidník. Účel: Úhrada nákladov na vymaľovanie bytu a bežných životných nákladov.

O 43– ročnú, zdravotne hendikepovanú p. Adrianu sa po smrti rodičov už desať rokov stará jej sestra. Situácia je v rodine ťažká aj po finančnej stránke. Vzhľadom na nízke príjmy, ale i výdavky na lieky, má rodina problémy so zabezpečeným bežných životných nákladov.

Súrodenci Vaškeboví, Levoča. Účel: Úhrada bežných životných nákladov vrátane stravy a ošatenia detí.

Mnohopočetná rodina s ôsmimi deťmi žije v ťažkých sociálno-ekonomických podmienkach. Rodičia majú problémy so zabezpečením bežných životných nákladov vrátane starostlivosti najmä o školopovinné de­ti.

Veronika Kandráčová, Poprad. Účel: Zmiernenie ťažkej životnej situácie rodiny.

Veronika má 13 rokov. Vychováva ju stará mama, ktorá má sama zdravotné problémy. Rodina je v ťaživej životnej situácii.

Jarko a Tadeáš Sarik, Sedliská, okres Vranov nad Topľou. Účel: Príspevok na úpravu bývania.

Súrodenci 20-ročný Jarko a 19-ročný Tadeáš prekonali detskú mozgovú obrnu. Dôsledky ochorenia znásobuje autizmus a s tým súvisiace známky agresivity a sebatýrania. Rodičia musia predvídať nebezpečnosť situácií a predchádzať úrazom, čomu rodičia prispôsobujú fungovanie rodiny a predovšetkým bývanie.

Súrodenci Kušniríkoví, Stará Ľubovňa. Účel: Zabezpečenie základných životných potrieb.

Mnohopočetná rodina so 6-timi deťmi, z toho štyri s výrazným zdravotným hendikepom, bojuje s nepriazňou osudu i problémami s finančným zabezpečením základných životných potrieb.

Zoznam súťažných družstiev/ donorov:

Prešovský samosprávny kraj, Mesto Prešov, poslanci mesta Prešov, Prešovská univerzita, mesto Svit, Technické služby, Spravbytkomfort, Správa a údržby ciest PSK, Arprog, Unistav, CMR, Via Magna Vranov, JUST poisťovňa, Metrostav, Movyrob, PehaeS, Ibeg, Rakystav, Louma, Tampex, Patiserrie Michelle, Drím Tím a novinári.

Zdroj: Daša Jeleňová - hovorkyňa PSK
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM