Rôzne Technológie

Braillovo písmo je tu už takmer 200 rokov: Pomáha zrakovo hendikepovaným

Svetový deň Braillovho písma si každoročne pripomíname na počesť Louisa Brailla (1809–1852), autora systému na písanie a čítanie používaného miliónmi zrakovo postihnutých ľudí na celom svete.

Ilustračný obrázok k článku Braillovo písmo je tu už takmer 200 rokov: Pomáha zrakovo hendikepovaným
Zdroj: TASR

Podľa Dušany Blaškovej z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) výročie jeho narodenia – 4. január je príležitosťou na zvýšenie povedomia nielen o problémoch takto postihnutých osôb a o možnostiach ich riešenia, ale predovšetkým o dôležitosti vytvárať diela v tomto písme a poskytovať rovnaké príležitosti čítať a vzdelávať sa aj zrakovo hendikepovaným.

Prežilo aj príchod moderných technológií

„Ani takmer 200 rokov po vzniku Braillovho písma sa tento geniálny nástroj komunikácie nedostáva do úzadia, nevytlačili ho ani moderné technické a technologické výdobytky. Propagovať dôležitosť Braillovho písma pri prístupe nevidiacich k informáciám a pri ich sociálnej inklúzii, zdôrazniť jeho pozíciu ako nástroja gramotnosti nevidiacich ľudí a podporovanie jeho výučby je cieľom viacerých podujatí na národnej i medzinárodnej úrovni,“ informuje Blašková.

Jednou z najprestížnejších aktivít je Súťaž braillovských esejí. Európska únia nevidiacich so spoločnosťou Onkyo Corporation a Braille Mainichi vyhlásila vlani jej 11. ročník. Práce sú zaradené do dvoch kategórií (hranicu tvorí vek 25 rokov) podľa stanovených tém. V roku 2017 sa do nej zapojilo 55 autorov z 19 rôznych krajín a 22-ročná Zuzana Fährerová z Nových Zámkov s textom Bodky ako najlepší darček? obsadila 3. miesto medzi juniormi.

Braillovo písmo bolo predstavené v roku 1825. Za hranice Francúzska však začalo prenikať až po roku 1850. Míľnikom v jeho histórii je rok 1878, keď Kongres pre zlepšenie osudu nevidiacich a hluchonemých na svojom zasadnutí v Paríži odmietol všetky ostatné návrhy na slepecké písmo a postavil sa za zavedenie Braillovej abecedy do celého sveta. V Uhorsku ho zaviedli v roku 1893, prvé slovenské učebnice tlačené Braillovou abecedou vyšli až za 1. ČSR po roku 1923.

Písmo má šesť bodov zoradených po troch v dvoch stĺpcoch a tvorí abecedu rozmerom aj obsahom.

Písmo je plne ortografické, má svoju logiku, zákonitosť a postupnosť. Vďaka týmto vlastnostiam je rovnocenné s akoukoľvek inou sústavou písmen. Kombináciou bodov (pridávaním a vynechávaním jedného až piatich) možno zaznačiť písmená abecedy aj s diakritikou, interpunkčné znamienka, matematické či chemické symboly aj noty. Veľkosť bodov, vzdialenosť medzi nimi aj medzi riadkami je pevne daná tak, aby sa základná bunka písma, tzv. šesťbod, dal obsiahnuť bruškom jedného prsta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM