Martin Sýkora Správy Regióny

Brána stále nie je hotová: Prejazdu autom však práce brániť nebudú

Rekonštrukcia Košickej brány v Levoči, ktorá je súčasťou hradobného opevnenia a zároveň vstupom do historického centra mesta, bude opäť pokračovať na jar.

Ilustračný obrázok k článku Brána stále nie je hotová: Prejazdu autom však práce brániť nebudú
Zdroj: TASR

Momentálne sú práce pozastavené z dôvodu nevhodných klimatických podmienok. Prejazd cez Košickú bránu je však pre vozidlá otvorený a vozovka je v predčasnom užívaní. „V jarnom období, len čo to dovolia klimatické podmienky, budú na vozovke realizované dokončovacie práce, ktoré si vyžiadajú ešte krátkodobé uzavretie prejazdu pre škárovanie dlažby,“ informovala Alžbeta Pitoráková z Mestského úradu v Levoči.

V apríli bude hotovo

Zároveň budú sa vykonajú stavebné práce na okolitých plochách, chodníkoch a dokončí sa aj obnova veže Košickej brány. Všetky práce by mali byť podľa Pitorákovej ukončené do konca apríla. Náklady na uvedenú stavbu boli v zmysle zmluvy o dielo na úrovni viac ako 245 000 eur. V priebehu realizácie projektu sa však v klenbe prejazdu objavili po odstránení omietok praskliny, ktoré vznikli v dôsledku nedostatočného previazania starého a nového muriva pri prestavbe veže v 80. rokoch 20. storočia. „Na základe toho bolo potrebné vykonať statické práce, ktoré majú zamedziť opätovnému vytváraniu prasklín v klenbe. Vyžiadali si navýšenie rozpočtu o viac ako 35 000 eur,“ doplnila Pitoráková.

Zdroj: Marek Dunajský

Dodatočné práce predĺžili termín

Rekonštrukcia Košickej brány mala byť hotová koncom jesene budúceho roka. V dôsledku dodatočných prác sa však niektoré stavebné procesy dostali do realizácie v čase, v ktorom ich vzhľadom na klimatické pomery nebolo možné vykonať. Aj práve preto sa termín ukončenia projektu posunul na apríl.

Mesto Levoča v súvislosti s rekonštrukciou hradobného opevnenia požiadalo o dotáciu z grantového systému Ministerstva kultúry SR v rámci programu obnova kultúrnych pamiatok v lokalitách svetového dedičstva. Ide o projekt opravy mestského opevnenia a jeho zapojenia do infraštruktúry mesta. „Cieľom je zabezpečiť nevyhnutnú dokumentáciu, ktorou sa vytvoria podmienky pripravenosti na následnú investičnú realizáciu obnovy celého hradobného systému v zmysle zákona o ochrane pamiatkového fondu. V tomto roku žiadame o dotáciu na výškopisné a polohopisné zameranie a architektonicko-urbanistickú štúdiu,“ doplnila Pitoráková. Hradobný systém, ktorý obklopuje historické centrum, je dlhý približne 2,5 kilometra a zachoval sa aj s niekoľkými baštami takmer v celku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM