Krimi

Branislava Pašku odsúdili na sedem rokov. Je vinný v kauze nákupu ultrazvukov

Odsúdili ho za machinácie pri verejnom obstarávaní.

Ilustračný obrázok k článku Branislava Pašku odsúdili na sedem rokov. Je vinný v kauze nákupu ultrazvukov
Zdroj: TASR/František Iván

Obžalovaného Branislava Pašku, synovca nebohého expredsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, v utorok (5. 10.) odsúdili v kauze nákupu ultrazvukov pre košickú univerzitnú nemocnicu na sedem rokov väzenia.

Odvolal sa

Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho obžaloval zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Proces trval zhruba rok a pol. Prokurátor v záverečnej reči navrhoval súhrnný trest sedem rokov nepodmienečne. Branislavov Paškovi hrozil trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.

Priamo v súdnej sieni Branislav Paška zahlásil odvolanie. O tom rozhodne Najvyšší súd SR. Podľa obhajoby nebolo preukázané, že obžalovaný skutok spáchal. Obhajca Sergej Romža reagoval, že jeho klient sa nijakým spôsobom nepodieľal na protiprávnom konaní a neporušil svoju povinnosť. Žiadal oslobodenie klienta spod obžaloby.

Predražený nákup

K skutku, za ktorý je Paška obvinený došlo ešte v roku 2013, keď obžalovaný ako vedúci oddelenia verejného obstarávania Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach mal uprednostniť víťaza verejnej súťaže v neprospech iných tak, že sám nastavil podmienky na technické špecifikácie a vybavenie štyroch zariadení pri verejnom obstarávaní, čím uprednostnil vopred vybranú spoločnosť a porušil zákon.

Okrem diskriminačných kritérií, ktoré tendru vyčítali konkurenčné firmy, problémom bola aj cena prístrojov. Nemocnicu ultrazvuky vyšli údajne takmer dvojnásobne drahšie a mala preplatiť viac ako 160-tisíc eur. Podľa prokurátora ÚŠP znalkyňa, ktorú pribrali do konania, spochybnila sumu 380-tisíc eur bez DPH, ktorá mala byť konečnou za nákup štyroch ultrazvukov pre rôzne oddelenia. Hodnotu prístrojov ustálila na sumu viac ako 212-tisíc eur.

Podmienka za bitku

Branislav Paška skončil na poste šéfa oddelenia verejného obstarávania ešte v roku 2015. Dôvodom bola pouličná bitka v centre Košíc, do ktorej sa zapojil so svojimi dvoma bratmi.

V júni tohto roka ho za túto bitku spolu s bratmi odsúdili. Za prečin výtržníctva a ublíženia na zdraví mu odvolací Krajský súd v Košiciach potvrdil dvojročný trest s podmienečným odkladom na tri roky.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM