Webnoviny - Svet

Bratislava centrom svetovej bezpečnostnej diskusie

WEBNOVINY.SK

BRATISLAVA 9. septembra (WBN/PR) – Po roku sa Bratislava opäť stane miestom stretnutia najvýznamnejších predstaviteľov medzinárodného politického, mimovládneho, akademického a súkromného sektora.

Na bratislavskej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2010, ktorá sa uskutoční 13. – 14. Septembra v Bratislave, sa zíde deväť šéfov a štátnych tajomníkov rezortov diplomacie a obrany, generálny tajomník OBSE Marc Perrin de Brichambaut, eurokomisár Štefan Füle, vysokopostavená americká diplomatka Victoria Nuland a viacerí predstavitelia popredných svetových think-tankov.

Piaty ročník najvýznamnejšej konferencie o zahraničnej politike a bezpečnosti v strednej Európe bude zároveň doteraz najväčším. Okolo 500 hostí z oboch strán Atlantiku bude debatovať počas siedmych interaktívnych panelov a dvoch neformálnych večerných diskusií, ktoré počas dvoch dní zachytia najdôležitejšie globálne a regionálne témy. To všetko bude naživo vysielané prostredníctvom exkluzívnej webstránky konferencie.

„Strategický význam tejto konferencie je podčiarknutý politickými zmenami, ktoré sa udiali v strednej Európe v poslednom období. Slovensko nedávno prevzalo predsedníctvo Vyšehradskej skupiny, zároveň sa v strednej Európe sformovali tri nové vlády – v Českej republike, Maďarsku a na Slovensku. Navyše, už budúci rok sa dve stredoeurópske krajiny, Maďarsko a po ňom Poľsko, ujmú predsedníctva Európskej únie. To vytvára úplne novú politickú dynamiku, ktorá umožní Vyšehradskej štvorke formovať európske politiky a strategickú európsku a transatlantickú debatu,“ povedal generálny tajomník Slovenskej atlantickej komisie Róbert Vass.

Na konferencii GLOBSEC sa stretnú lídri diplomacií V4 prvý krát počas slovenského predsedníctva a vôbec po prvý krát od politických zmien z tohto roku, aby debatovali o tom, ako môžeme využiť platformu Vyšehradskej spolupráce na efektívnejšie presadzovanie našich spoločných záujmov v rámci EÚ.

Využijú krajiny vyšehradského regiónu potenciál, ktorý sa skrýva v spolupráci, alebo budú naďalej rozdrobené v závese za veľkými hráčmi kontinentu? Aký dopad bude mať ekonomická kríza na budúcnosť Európy a USA a ich vplyvu vo svete? Ako si s aktuálnymi výzvami poradí NATO, ktoré pripravuje novú Strategickú koncepciu? Dokážeme vyhrať vojnu v Afganistane? To sú otázky, ktoré budú dominovať dvojdňovej diskusie.

Do Bratislavy ju opäť prinesie Slovenská atlantická komisia, ktorá podujatie zorganizuje v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR, Zastúpením EK na Slovensku a Divíziou verejnej diplomacie NATO.

Viac info na: http://www.ata-sac.org, http://www.globsec.org

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM