Aktualizované Zo Slovenska

Istropolis má ísť k zemi! Čo tam plánuje developer postaviť? + VIZUALIZÁCIE

Spoločnosť Immocap Group potvrdila, že by chcela Dom odborov na Trnavskom mýte prestavať.

Zdroj: Dnes24.sk

Developer predstavil svoj projekt Nový Istropolis. Ten má do lokality priniesť moderné multifunkčné kultúrno-spoločenské centrum s kapacitou 3000 miest na sedenie.

Mŕtva zóna

Developer, ktorý už investoval na Trnavskom mýte, postavil tu nové obchodné centrum či zrekonštruoval schátraný podchod, chce Dom odborov a jeho okolie prestavať.

„Náš zámer mení mŕtvu nefunkčnú zónu v oblasti Trnavského mýta na vitálnu štvrť plnú kultúry, zelene a verejných priestorov,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Immocap Group Martin Šramko. Tvrdí, že do tohto pre Bratislavu dôležitého, no aktuálne schátraného územia, plánujú priniesť nový rozmer, ktorý bude ponúkať veľa benefitov.

Projekt je podľa jeho slov aktuálne v štádiu investičného zámeru. V roku 2022 plánujú získať potrebné povolenia, na prelome rokov 2022–2023 spustiť výstavbu a dokončiť ju najneskôr v roku 2025.

Prestavba?

Investor potvrdil, že ak má byť takto rozsiahly zámer zrealizovaný, je nutná prestavba Domu odborov a jeho okolia. Spoločnosť už analyzoval stav budovy. Tvrdí, že má záujem zakomponovať tunajšie hodnotné umelecké diela do Nového Istropolisu. Veľkú časť kubánskeho mramoru, ktorým je v súčasnosti obložená budova, chce pretaviť do nových fasád centra. Financovanie projektu označil investor za zatiaľ otvorenú otázku.

Mesto

Mesto Bratislava potvrdilo, že developer Immocap Group plánuje na Trnavskom mýte vybudovať národné kultúrne a kongresové centrum. Magistrátu tento zámer predstavil v máji.

„Sme si vedomí, že Bratislava potrebuje dôstojný kultúrny stánok, a máme za to, že v mieste súčasného Istropolisu treba zachovať aj jeho kultúrnu funkciu. Do komunikácie medzi developerom, občianskym združením a vládou však mesto nevstupuje, pretože nie je súčasťou projektu,“ uviedla hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová. Magistrát odporúča developerovi realizovať verejnú prezentáciu projektu predovšetkým smerom k obyvateľom zóny a odbornej verejnosti ešte pred posúdením investičného zámeru hlavným mestom. „Investičný zámer zatiaľ nebol mestu na posúdenie predložený,“ podotkla hovorkyňa.

Mestská časť

Mestská časť Nové Mesto žiada developera, aby staval kultúrno-spoločenské a kongresové centrum ako prvé, prípadne v prvej fáze výstavby.

„Toto je naša elementárna podmienka. Nemôže investor prísť, kúpiť Istropolis, vybudovať byty, administratívu, obchody a samotnému Istropolisu sa nevenovať, prípadne niečo ponatierať. Je to nevyhnutná súčasť investície a musí byť v prvej fáze. Najprv sa musí postaviť kultúrno-spoločensko-kongresové centrum,“ uviedol starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Trvá na tom, aby sa tam zachovala kultúra minimálne v rozsahu, v akom fungovala v minulosti.

Architekti

Spolok architektov Slovenska však na sociálnej sieti pripomenul minuloročné vyhlásenie organizácie DOCOMOMO Slovensko (pracovná skupina pri Spolku architektov Slovenska). Tá upozornila na architektonické hodnoty a spoločenský význam Domu odborov. Vyzvala v tom čase predstaviteľov samospráv a aj vlastníkov nehnuteľnosti, aby deklarovali svoje zámery v území a predložili ich na verejnú diskusiu.

„Nezodpovedaná otázka je, čo sa stane s dielami významných slovenských výtvarníkov a dizajnérov, ktoré boli špeciálne pre tento objekt, respektíve pre celý areál, navrhnuté a zrealizované,“ uviedol spolok.

Vizualizácia Nový Istropolis
13
Galéria
Istropolis chátra
4
Galéria
Zdroj: TASR/Dano Veselský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM