Michaela Katonová Regióny

Bratislava pokračuje v boji s grafitmi. Mesto si pomáha novým špeciálnym prístrojom

Hlavné mesto kúpilo prístroj na čistenie grafitov. Pracovníci mesta sa aktuálne zaškoľujú na budove ministerstva v centre. Postupne začnú čistiť aj iné mestské budovy. Majitelia súkromných objektov, ktorí chcú odstrániť grafity vo vlastnej réžii môžu stále požiadať o grant.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava pokračuje v boji s grafitmi. Mesto si pomáha novým špeciálnym prístrojom
Zdroj: Dnes24.sk

Prístroj pomôže k aktívnemu boju proti grafitom

Bratislava odstraňuje nevzhľadné nápisy či kresby už od leta. Postupne vyčistili grafity z budovy Starej radnice, Michalskej brány, z okolia predstaničného námestia a z Rudnayovho námestia.

„Tieto nevkusné čmáranice úplne znehodnocujú verejný priestor, o znehodnocovaní majetku už ani nehovorím,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Turisti, prichádzajúci do Bratislavy, sú z toho šokovaní,“ vyjadril sa primátor Ivo Nesrovnal na mestskom zastupiteľstve ešte na konci roka 2015.

So situáciou však hlavné mesto aktívne bojuje. Novinkou je prístroj, vďaka ktorému sa mesto aj súkromníci ľahšie zbavia grafitov. „Začneme čistiť mestské budovy, lebo chceme ísť príkladom a musíme udržiavať verejné budovy čisté,“ uviedol primátor Ivo Nesrovnal na profile na sociálnej sieti.

Prečítajte si tiež: Ubudne nelegálnych grafitov v meste? Magistrát rozdelil financie na ich odstránenie

Hlavné mesto bez „čmáraníc“

Fyzické osoby, ktoré majú trvalý pobyt na území hlavného mesta a právnické osoby, ktorých zriaďovateľom nie je hlavné mesto môžu požiadať o príspevok na odstránenie grafitov alebo si zapožičať prístroj. Grant sa udeľuje do maximálnej výšky 3-tisíc eur.

"Vyzývam všetkých Bratislavčanov, ktorí majú takýmto spôsobom znehodnotený majetok, aby o príspevok požiadali,“ vyslovil prosbu smerom k majiteľom nehnuteľností primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Mesto zároveň v októbri minulého roka upozornilo nájomcov stánkov, ktorí majú s mestom uzavretú nájomnú zmluvu za účelom prevádzkovania predajného zariadenia, aby bezodkladne upravili vzhľad svojich stánkov.

Primátor minulý týždeň, pri príležitosti jedného roka vo funkcii povedal, že to osobne skontroloval a je vo väčšine prípadov spokojný. „Čmáranice na budovách sú veľkým problémom a jediným riešením je ich čistiť a okamžite odstraňovať,“ konštatoval Ivo Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Nevzhľadné grafity nápisy z centra mesta postupne miznú

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM