ESL Správy

Bratislava reaguje na zhoršenú epidemiologickú situáciu. COVID semafor prepína na červenú

Farbu na COVID semafore mení Bratislava po dôkladnej analýze čerstvých dát mestským epidemiológom a ďalšími odborníkmi.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava reaguje na zhoršenú epidemiologickú situáciu. COVID semafor prepína na červenú
4
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Zmena fázy semafora nastáva vtedy, keď sú splnené aspoň dva ukazovatele definované pre jednotlivé fázy. Odborníci mestského tímu denne monitorujú a vyhodnocujú dáta Úradu verejného zdravotníctva SR, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a Ministerstva zdravotníctva SR.

Zhoršenie

Bratislava pred dvoma týždňami spustila COVID semafor, ktorý na základe komplexného vyhodnotenia epidemiologických dát umožňuje mestu včas reagovať na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu.

„Dáta z posledných dní potvrdili, že epidemiologická situácia sa v Bratislave zhoršila a dva zo sledovaných ukazovateľov sa už dostali do červenej fázy,“ napísala hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Mesto zdôrazňuje, že zavádzanie protiepidemio­logických opatrení má v kompetencii Úrad verejného zdravotníctva SR a Vláda SR. Dodáva, že magistrát môže zavádzať iba preventívne opatrenia, ktoré má vo svojej kompetencii. Mesto napríklad nemôže rušiť hromadné podujatia, ktoré neorganizuje, alebo zatvárať prevádzky s tým, že opäť dodáva ochranné pomôcky a dezinfekciu do mestskýczh zariadení pre seniorov, v niektorých obmedzuje návštevy a pripravuje izolačné priestory.

Zrušené podujatie

Preto napriek zmene farby bratislavského COVID semaforu na červenú naďalej platia usmernenia hlavného hygienika, ktoré umožňujú pri dodržaní bezpečnostných opatrení aj hromadné podujatia.

„Odborníci považujú za najrizikovejšie vnútorné priestory, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí, je prítomný alkohol a vykonávajú sa aktivity, pri ktorých je dodržiavanie bezpečných odstupov zložité, ako napríklad oslavy, koncerty, svadby, párty. Mrzí nás, že sa v duchu týchto odporúčaní nesprával aj náš poslanec mestského zastupiteľstva,“ píše samospráva reagujúc nakauzu Adama Berku.

V dôsledku prepnutia semaforu do červenej fázy samospráva podujatie “100 rokov volebného práva žien” plánované spolu s americkou ambasádou na dnešné (utorok 25.8.) popoludnie preventívne presunula do online priestoru a bude vysielať len stream z nádvoria Primaciálneho paláca, kde sa akcia uskutoční bez živého publika.

Opatrenia

Mesto posilňuje informačné preventívne kampane smerované na starších obyvateľov Bratislavy a ich rodiny, a to nielen prostredníctvom letákov, periodík či sociálnych sietí, ale aj prostredníctvom proseniorských organizácií pôsobiacich na území mesta.

„K dispozícii je bezplatná Senior linka mesta (0800 242 000), ktorá poskytuje informácie a podporu starším obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy denne v čase 8:00–16:00 h. Mesto takisto zintenzívňuje komunikáciu s verejnými a neverejnými poskytovateľmi sociálnych služieb v zariadeniach pre seniorov a pre ľudí bez domova na území hlavného mesta,“ ubezpečuje Katarína Rajčanová

Ľudia bez domova

Samospráva zároveň spúšťa prípravu karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova a jeho zriadenie vyhodnocuje podľa toho, ako sa bude ďalej nová situácia vyvíjať.

„Mestský terénny tím zintenzívni podporu sociálnych služieb a začne s distribúciou nepotravinovej pomoci. Ochranné prostriedky pre ľudí bez domova bude v teréne ponúkať aj mestská polícia a budeme ich distribuovať aj pre neverejných poskytovateľov sociálnych služieb pre ľudí bez domova,“ dodáva hovorkyňa mesta.

Magistrát

Aktuálnej fáze epidémie magistrát prispôsobuje aj režim svojej práce. „Budeme informovať o zmenách otváracej doby centra prvého kontaktu a osobnej podateľne. Plošne dezinfikujeme úrad a posilňujeme pravidelné čistenie kľúčových priestorov. Rovnako rušíme účasť na služobných cestách a väčších podujatiach, ako sú konferencie či semináre,“ uzatvára Katarína Rajčanová.

Podrobné informácie o epidemiologických opatreniach nájdu záujemcovia na webe mesta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM