Správy Regióny

Termín a forma obnovy bývalého hotela Kyjeva bude výsledkom rokovaní s mestom

Investor naďalej deklaruje zámer revitalizácie budovy bývalého hotela Kyjev, vrátane jeho okolia, ako aj prislúchajúcich budov na Cintorínskej a Rajskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Termín a forma obnovy bývalého hotela Kyjeva bude výsledkom rokovaní s mestom
54
Galéria
Zdroj: TASR

Rekonštrukciu chátrajúceho objektu bývalého hotela Kyjev v centre Bratislavy chceli spustiť počas tohto roka. Taký termín odhadovala v roku 2018 britská spoločnosť Lordship, ktorá je cez svoju dcérsku firmu SK Centre vlastníkom hotela.

Obnova Kyjeva

Aktuálne uviedla, že forma a čas revitalizácie záleží a bude výsledkom rokovaní so zástupcami bratislavského magistrátu, mestskej časti Staré Mesto. Všetko má byť zároveň v súlade s názorom odbornej a laickej verejnosti.

Investor naďalej deklaruje zámer revitalizácie budovy bývalého hotela Kyjev, vrátane jeho okolia, ako aj prislúchajúcich budov na Cintorínskej a Rajskej ulici.

Taktiež chce priniesť nové námestie v priestoroch momentálne nefunkčnej zásobovacej rampy do podzemia v trojuholníku ulíc Rajská a Cintorínska.

Budúca podoba námestí

Spoločnosť Lordship tvrdí, že je v kontakte so zástupcami magistrátu a aj Starého Mesta. Komunikuje s nimi o pripravovanej architektonickej súťaži o budúcej podobe Kamenného námestia a Námestia SNP, aktuálne platnom územnom pláne, či o forme participácie s mestom.

„Rovnako je aktívny dialóg s majiteľom obchodného domu (bývalý Prior) na Kamennom námestí Georgom Trabelssiem,“ uviedol investor s tým, že sa baví o vzájomnej spolupráci v celom predmetnom území.

Verí, že finálna podoba rekonštrukcie by mala vzísť z diskusie s magistrátom a aj s mestskou časťou Staré Mesto.

Výsledky minuloročnej architektonickej ideovej súťaže na výzor fasády budovy bývalého hotela Kyjev majú podľa investora slúžiť ako podklad pre ďalšiu prácu na finálnej podobe.

Nadväznosť na architektúru

„V neposlednom rade je dôležitý názor ako odbornej, tak laickej verejnosti o predstave funkcie bývalého hotela Kyjev a s ňou spojeného stvárnenia fasády,“ podotkol.

Developer v roku 2018 avizoval, že chce pri rekonštrukcii hotela nadviazať na architektúru budovy v plnom objeme a s novým opláštením.

Hotel Kyjev, vysoký 65 metrov a s 19 podlažiami, postavili v roku 1973. V tom čase sa považoval za architektonický skvost a bol najvyššou stavbou v časti Staré Mesto.

Vlastníkom budovy je od roku 2004 spoločnosť Lordship. V roku 2008 bola realitná kríza a pre nerentabilitu hotela ho musel vlastník zatvoriť v roku 2011.

V júni 2018 sa fasáda chátrajúceho hotela zmenila vďaka streetart festivalu na jedno z najväčších umeleckých diel v histórii Slovenska.

Hotel Kyjev
54
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM