Regióny Rôzne

Bratislava sa mení k lepšiemu a krajšiemu pod rukami Zelenej hliadky

Už viac ako šesť rokov robia naše mesto krajšie, čistejšie i bezpečnejšie. Dobrovoľníci zo Zelenej hliadky majú neustále plné ruky práce.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava sa mení k lepšiemu a krajšiemu pod rukami Zelenej hliadky
6
Galéria
Zdroj: Zelená hliadka

Dobrovoľníci zo Zelenej hliadky už viac ako šesť rokov skrášľujú ulice a opravujú problémové miesta Bratislavy. A nezaháľajú ani tento rok. „Do dnešného dňa sme zorganizovali 61 dobrovoľníckych podujatí a ďalších desať nás ešte čaká. Podarilo sa nám vyriešiť mnohé, dlhé roky ignorované, nedostatky v našich uliciach a odstrániť mnohé neriešené čierne skládky,“ povedal pre Bratislava24.sk spoluzakladateľ Zelenej hliadky Matúš Čupka.

Významné akcie

V rámci dobrovoľníckych akcií navštívili rôzne kúty hlavného mesta a vyčistili viacero dlhodobo zanedbaných miest. Ktorú z ich nedávnych akcií považujú za najvýznamnejšiu? „Napríklad aj tú úplne poslednú, kedy sme sa venovali priechodu medzi notoricky známou skládkou pneumatík pod Prístavným mostom a cyklotrasou pri Bajkalskej,“ prezradil Čupka.

Aktivisti nielenže zbavili toto miesto množstva odpadu, ale aj zakryli dva nebezpečné odtokové žľaby. Lišty z nich kedysi niekto ukradol, a tak boli približne pol metra hlbokou pascou na chodcov či cyklistov, navyše v neosvetlenom priechode.

Podobné akcie, ktoré robia mesto bezpečnejším, vníma Zelená hliadka ako najdôležitejšie. „Spomenul by som tiež skultúrnenie pohybu po chýbajúcom chodníku nad Botanickou či revitalizáciu zarasteného schodiska na Antolskej,“ doplnil Čupka.

Najbližšie plány

Najbližšie sa dobrovoľníci chystajú na Tyršovo nábrežie, kde sa sústredia najmä na bezprostredné okolie miestneho pamätníka. „Pozbierame tu odpadky, pozametáme a umiestnime jednoduché betónové zábrany proti autám. Tie parkujú priamo v priestore pamätníka, čo je vrcholne nedôstojné,“ priblížil Čupka. Svoju pozornosť zamerajú aj na chodníky na Estónskej ulici, kde nánosy po oboch stranách vytvárajú jazerá po celej šírke chodníkov.

V plánoch Zelenej hliadky na tento rok je ešte aj podchod na Röntgenovej ulici či úprava povrchu chodníka medzi bytovkami a detským ihriskom na Haburskej ulici. Tohtoročnú sezónu plánujú ukončiť posledný novembrový víkend.

Zelená hliadka v podchode pod Prístavným mostom
6
Galéria
Zdroj: Zelená hliadka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM