Regióny Ostatné športy

Bratislavčanka prekonala svetový rekord v behu na takmer 5 000 kilometrov

Vynikajúca športovkyňa Kaneenika Janáková úspešne dobehla takmer 5 000 kilometrov a do cieľa dorazila za skvelých 48 dní 14 hodín a 24 minút a 10 sekúnd.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčanka prekonala svetový rekord v behu na takmer 5 000 kilometrov
Zdroj: multidays.com

Bratislavčanke Kaneenike Janákovej sa podarilo zdolať svetový rekord! A to nie v hocijakej disciplíne, ale rovno v behu na takmer 5-tisíc kilometrov.

Zabehnúť takmer 5 000 kilometrov si vyžaduje dlhodobú prípravu a schopnosť zvládnuť veľkú fyzickú záťaž. Prekonať všetkých súperov sa na jednom z najťažších behov sveta podarilo práve skvelej Bratislavčanke. Svetový rekord prelomila na 3 100 míľovom (4 988 km) behu v New Yorku.

Prelomila svetový rekord

Kaneenika Janáková nepatrí medzi najmladšie športovkyne, no ako vidieť, v behu vek nehrá úlohu. Skvelá 48-ročná rodáčka z nášho mesta dobehla do cieľa za vynikajúcich 48 dní 14 hodín a 24 minút a 10 sekúnd. Týmto takmer nadpozemským výkonom prekonala ženský svetový rekord o viac ako 17 hodín.

Na ceste k svetovému rekordu musela športovkyňa zabehnúť denne približne 102 kilometrov. V celkovom poradí skončila druhá, hneď za 51-ročným ruským bežcom Vasu Duzhiy. Kaneenika Janáková má za sebou viacero podobných behov. Absolvovala už 15 viacdňových a 32 ultra behov. Prekonala aj niekoľko slovenských rekordov.

Beh, na ktorom Janáková prekonala rekord, organizuje Sri Chinmoy Marathon Team. Náročný je najmä preto, že jeho trasu je potrebné zvládnuť v časovom limite 52 dní. Každý deň musí teda bežec prekonať minimálne 96 kilometrov, čo znamená bojovať s únavou aj nedostatkom spánku. Ako uvádza interez.sk, beh zatiaľ dokončilo len 40 ľudí, pričom až 5 z nich boli Slováci.

Do 21. ročníka súťaže vyštartovalo 10 bežcov. Denne prekonávali tropické horúčavy (niekedy až 35 stupňov Celzia). Bojovali s vetrom a dažďom. Celé dni krúžili okolo strednej školy Thomasa Edisona v časti Queens a každý deň prebehli približne 100 okruhov.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM